Kakav dojam ostavlja Rijeka

Dosađuju li se riječki gosti? Nipošto. Kažu da je u Rijeci moguće čak i putovati kroz vrijeme

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Korzu posjetitelji TripAdvisora daju visoku ocjenu - četiri zvjezdice, navodeći ga kao mjesto koje se u Rijeci ne smije propustiti. U Rijeci, pak, znaju da svi putevi vode na Korzo, da je riječ o mjestu koje je uistinu teško prepustiti.



Čime su Rijeka i riječka okolica dojmili svoje goste, što turisti koji posjećuju grad najviše vole vidjeti i što su preporučili drugima? Odgovor na ova pitanja moguće je potražiti na TripAdvisor servisu, na kojem putnici jedni drugima preporučuju kako se najbolje zabaviti u gradovima koje žele posjetiti. Sudeći prema ocjenama i preporukama turista, jedna od najpopularnijih atrakcija u Rijeci je muzej računa Peek & Poke.


– Odlična ponuda, sjajno putovanje “cestom sjećanja”. Sjajno je vidjeti sve te stvari iz prošlosti, kao da putuješ kroz vrijeme, a posebno je iskustvo igrati danas sve one kompjuterske igre iz djetinjstva, upisao je u “TripAdvisorovu” knjigu dojmova jedan od posjetitelja ovog riječkog muzeja. Vrlo cool mjesto, piše drugi posjetitelj Peek & Pokea. “Zaista smo uživali. Imaju puno starih strojeva na kojima se možete igrati. Preporučili bi ovaj muzej svima, starima i mladima”, piše drugi posjetitelj.


Muzej Peek & Poke nema, prema TripAdvisoru, najveći broj posjeta, kad su u pitanju turističke atrakcije Rijeke i okolice, ali ima – najbolje ocjene. Čistu peticu! Naprosto, ljudi vole putovati kroz vrijeme, u svoju prošlost, a muzej računala im to omogućuje.




Druga riječka atrakcija iznimno popularna među gostima koji se služe jednim od najpopularnijih “putničkih servisa” na internetu jeste Trsatska gradina. Svoje dojmove o njoj potencijalnim posjetiteljima prenijelo je 550 riječkih gostiju, dajući joj ocjenu 4,5 od pet zvjezdica.


– Ako ste u Rijeci, svakako vrijedi posjetiti Trsat. Gradina je obnovljena, a pogled preko grada na more je predivan, stoji u posljednjoj “recenziji” Trsatske gradine. Drugi gost požalio se da su cijene na Trsatskoj gradini “malčice visoke”, ali, dodao je s razumijevanjem, to morate i očekivati obzirom na lokaciju. Izvrsna usluga, odlično za parove i prijatelje, preporučio je Gradinu ovaj gost. O Gradini gosti pišu kao o prekrasnoj povijesnoj tvrđavi jednako prekrasnim pogledom, kao o mjestu gdje se može popiti odlična kava i – uživati, baš onako kako putovanje na godišnjem odmoru nalaže.


Riječki gosti vole posjećivati i Kastav. Ovaj gradić u neposrednoj blizini Rijeke, izgrađen kao utvrda s devet kula, ostavlja ih bez daha. – Slatki, mali grad na brdu, tepaju riječki gosti Kastavu, opisujući ga kao ljupki, srednjovjekovni gradić po kojem je prekrasno šetati i upijati njegovu atmosferu.


– Odsjeli smo u Rijeci i jedini razlog zbog kojih smo posjetili Kastav bio je restoran o kojem smo čitali na internetu. Kad smo došli tamo, u ranu večer, beskrajno nas je šarmiralo to malo selo. Prekrasno mjesto za šetnju, dok se sjenke izdužuju a ljetne temperature počinju malo padati, napisao je svoj dojam jedan riječki gost, koji je stigao iz Washingtona.


Veliki broj posjetitelja odlučio je kao preporuku ostaviti pokoju informaciju o čuvenom riječkom korzu.


– Proveo sam puno vremena putujući po jugoistočnoj Europi, ali prije nego sam je posjetio, imao sam dojam da je Rijeka dosadni industrijski grad. Međutim, njezin korzo i šetnja kroz stari grad brzo će vas šarmirati, dok su cijene povoljnije nego u Dubrovniku pa čak i Opatiji. Korzo je autentičan, a tamo se možete informirati o svemu, u odličnom turističkom centru. Tu možete naći odlično opremljen super-market, ali i nekoliko šarmantnih malih trgova u blizini. Ukratko, Hrvatska je najbolja, piše jedan od riječkih gostiju.


Korzu posjetitelji TripAdvisora daju visoku ocjenu – četiri zvjezdice, navodeći ga kao mjesto koje se u Rijeci ne smije propustiti. U Rijeci, pak, znaju da svi putevi vode na Korzo, da je riječ o mjestu koje je uistinu teško propustiti.


Turiste u Rijeci, barem one koji svoje dojmove prenose drugima putem TripAdvisora, bez daha ostavljaju i Gradski toranj, centralna tržnica, zgrada Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc, Katedrala svetog Vida, riječki muzeji, Islamski centar…


Sudeći prema ocjenama koje Rijeci daju posjetitelji, grad im nipošto nije dosadan. Naprotiv, malo tko je recenzirao Rijeku, a da nije izrazio svoju “ugodnu iznenađenost” i preporučio drugima da posjete grad.