Grobnik

Dondolaši kreću u maškaranu avanturu: Uskoro podizanje zvona

Sanja Gašpert



ČAVLE – U ponedjeljak, 6. siječnja, na blagdan Sveta tri kralja, Grobnički dondolaši će, već tradicionalno, dizanjem i prvom zvonjavom velikog stiliziranog željeznog zvona u dvorištu kuće pokojnog Ivana Raka, u Cipici na Cerniku početi s ovogodišnjim maškaranim događanjima na području Grobnišćine. Program dizanja zvona na Cipici najavljen je za 17 sati.


Već sljedeći vikend, 11. i 12. siječnja, Dondolaši kreću u tradicionalni obilazak grobničkih naselja – Čavala i Jelenja. Prvog dana vikenda, 11. siječnja, obići će čavjanska, a dan kasnije, 12. siječnja i jelenjska naselja, gdje će svojom zvonjavom pozvati mještane na maškarana događanja. Među njima, i ove će godine biti održano još jedno tradicionalno maškarano događanje – Maškarani Platak, najavljen za 8. veljače, dok će se dan kasnije, 9. veljače, održati smotra zvončara pod nazivom »Grobnišćina zvoni«, ove godine u Čavlima. Naime, riječ je o smotri koju organiziraju Grobnički dondolaši, naizmjenično jedne godine u Jelenju, druge u Čavlima. Početak veljače bit će i u znaku programa Europske prijestolnice kulture te će se tome prilagoditi i ovogodišnje peto godišnje doba na Grobnišćini. Grobnički će dondolaši sudjelovati i na brojnim maškaranim događanjima u okolici, a 25. veljače obahajanjem Čavala i paljenjem pusta zatvorit će ovogodišnje maškare na Grobnišćini.


Treba podsjetiti kako su Grobnički dondolaši drugu godinu za redom pokrenuli humanitarni kalendar, koji je ove godine tiskan u nakladi od tisuću primjeraka, a prodajom se žele prikupiti novčana sredstva koja će biti proslijeđena na račun jedanaestogodišnjeg Maura Baraka koji se liječi od kongenitalne pseudoartroze tibije i fibule. Uz sponzore, doprinos su dali i fotografi koji su se odrekli honorara, a bez čije profesionalnosti i iskustva ovo ne bi bilo moguće. Projekt unikatnog kalendara pokrenut je prošle godine, također s humanitarnim ciljem, kada su se prikupljala sredstva za potrebite obitelji s područja Grobnika.