Poboljšani uvjeti

Donacija KBC-u: Dva vrhunska rendgenska uređaja neurokirurgiji i dječjoj kirurgiji

Barbara Čalušić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Za Kliniku za dječju kirurgiju na Kantridi nabavljen je pokretni digitalni RTG uređaj s C-lukom, dok je Klinika za neurokirurgiju opremljena s konvencionalnim pokretnim dijaskopskim uređajem koji je primjenjiv u različitim operacijama



RIJEKA Zahvaljujući zajedničkoj donaciji Grada Rijeke i njegovih trgovačkih društava te Ine, Klinički bolnički centar Rijeka opremljen je s dva suvremena rendgenska uređaja namijenjenih operacijskim dvoranama klinika za neurokirurgiju i dječju kirurgiju. Vrijednost uređaja je 1,3 milijuna kuna, a u tom je iznosu Grad Rijeka participirao s 561 tisuća kuna dok su komunalna društva Vodovod i kanalizacija, Autotrolej, Kozala i Čistoća darovala 500 tisuća kuna, a INA 200 tisuća kuna.


Za Kliniku za dječju kirurgiju na Kantridi nabavljen je pokretni digitalni RTG uređaj s C-lukom koji ima mogućnost snimanja i dijaskopiranja tijekom operacija dok je Klinika za neurokirurgiju opremljena s konvencionalnim pokretnim dijaskopskim uređajem koji je primjenjiv u različitim operacijama i koji će upotpuniti postojeću aparaturu na Sušaku. Vrijedna donacija predstavljena je jučer u dječjoj bolnici na Kantridi, a kako je kazao ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Davor Štimac ova će donacija poboljšati rad i kvalitetu skrbi u riječkoj bolnici.

– Svoje aktivnosti trenutačno usmjeravamo dvama putovima. Naime, dok se gradi nova bolnica, bitno nam je i održavanje stare bolnice koja je možda u najtežem stanju od svih bolnica u Hrvatskoj. Nova bolnica za majku i dijete koja grabi naprijed i bit će gotova do 2020. godine, a ovo je investiranje i u staru, i novu bolnicu jer će uređaji biti premješteni, kazao je Štimac koji i dalje očekuje podršku lokalne zajednice kad je riječ o poboljšanju uvjeta rada i skrbi o bolesnicima u bolnici.


Lakše liječenje djece


Na donaciji su zahvalili i predstojnici Klinike za neurokirurgiju i Klinike za dječju kirurgiju prof. dr. Dinko Štimac i doc. dr. Harry Nikolić.– Ovo su dva vrhunska uređaja, a osobno sam vrlo sretan da je Kantrida dobila digitalni rendgen uređaj jer se oni bave liječenjem najosjetljivije populacije, naše djece. Vjerujem da ćemo na ovaj način olakšati nama rad i ubrzati liječenje djece. S druge strane, uređaj koji je ovom prilikom dobila Klinika za neurokirurgiju pomoći će bitno u liječenju bolesti kralježnice. Puno brže ćemo operirati vratnu kralježnicu i bolje rješavati problematiku grudne kralježnice, rekao je Štimac. S kakvim je uređajem dosad raspolagala Klinika za dječju kirurgiju, podsjetio je doc. dr. Nikolić. – Najveći dio našeg posla dosad se odvijao na neadekvatnom povijesnom artefaktu. Novi uređaj ima fantastične performanse, savršenu rezoluciji slike i kompatibilan je sa svim bolničkim uređajima. Pritom je laserski navođen i što je također važno ima 30 posto manje zračenje, objasnio je Nikolić.

U ime trgovačkih društava Grada Rijeke prisutnima se obratila Jasna Kukuljan, direktorica Čistoće koja je poručila da će se gradske tvrtke i dalje uključivati u ovakve akcije dok je član uprave Ine Ivan Krešić poručio da je Ina samo u prošloj godini s 350 tisuća kuna vrijednih donacija pomogla riječku bolnicu dok je od 2005. godine u riječku bolnicu došlo milijun kuna vrijednih donacija Ine. Krešić je ovom prilikom najavio i ulaganje u urinjska postrojenja vrijedno 400 milijuna kuna čija bi obnova trebala početi iduće godine i biti dovršena u vrijeme kad je planiran dovršetak bolnice za majku i dijete.


Ina će dalje ulagati


– Bez obzira na ovu investiciju, vjerujem da ćemo i dalje nastaviti ulagati u KBC Rijeka, poručio je Krešić. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je da je svečano uručenje čeka za C-luk uređaje obavljeno još na proljeće. Kako je dodao, u početku je bila planirana nabavka jednog uređaja, no u međuvremenu je povećan iznos, a i KBC Rijeka je postigao dobru cijenu s dobavljačima, pa je bolnica u konačnici dobila dva vrijedna uređaja.

– Od 2005. godine Grad Rijeka je u nizu donacija riječkoj bolnici izdvojio deset milijuna kuna, a tom bi iznosu mogli dodati još niz aktivnosti namijenjenih poboljšanju uvjeta u riječkoj bolnici poput darovanja zemljišta za novu bolnicu na Sušaku, kazao je Obersnel dodajući kako Grad Rijeka često nije bio zadovoljan dinamikom kojom se odvijaju radovi na novoj bolnici.


– Sada se nešto pokrenulo i vjerujemo da će izgradnja nove bolnice odsad ići ubrzanim ritmom, istaknuo je Obersnel.Predstavljanju donacije prisustvovala je i hrvatska olimpijka Sara Kolak koja je malim pacijentima dječje bolnice uručila prigodne darove.