Caritasov dom

Dom ”Sv. Ana”: Četvrt stoljeća ženama i djeci sigurno utočište

Mirjana Grce

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Caritasov dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja »Sv. Ana« će 20. i 21. rujna obilježiti dva i pol desetljeća djelovanja. Golem rad »Sv. Ane« za žrtve nasilja zabilježen je u publikaciji koja će biti predstavljena 20. rujna u Nadbiskupskom domu u Rijeci, na dan kada je prije 25 godina dom primio prvu ženu, žrtvu rata. Sljedećeg dana, 21. rujna Dom »Sv. Ana« će, također u dvorani Nadbiskupskog doma, stručnim skupom »Dinamika rada sa žrtvama obiteljskog nasilja kroz vrijeme« dati prilog ovoj teškoj, i za pojedince i za čitavo društvo, važnoj problematici. Na skupu će s različitih aspekata izlagati eminentni stručnjaci koji se u svom praktičnom, pa i znanstvenom radu bave problematikom nasilja u obitelji. Danas su ta događanja na presici u Nadbiskupskom domu najavili s. Suzana Samardžić, ravnateljica Doma »Sv. Ana« i mons. Nikola Uravić, ravnatelj Caritasa Riječke nadbiskupije u čijem okrilju dom djeluje kao jedna od njegovih ustanova.


– Nevolje Domovinskog rata prije 25 godina potakle su, uz pomoć Caritasa Austrije, posebno pokrajine Koruške, odnosno Klagenfurta, a u okviru programa »Žena u nevolji«, otvaranje Doma »Sv. Ana« za skrb o majkama i djeci žrtvama ratnog nasilja. Posebnu zahvalnost za taj pothvat dugujemo prelatu Viktoru Omelku, ravnatelju Caritasa u Klagenfurtu i pokojnom Peteru Quendleru, djelatniku toga Caritasa, kao i pokojnom nadbiskupu mons. dr. Antonu Tamarutu zbog otvorenosti toj inicijativi, podsjetio je mons. Uravić izrazivši zahvalnost i s. Suzani Samardžić, koja dom vodi od njegovih početaka te svim djelatnicima, volonterima, suradnicima i dobročiniteljima doma, svima koji su omogućavali da »Sv. Ana« ženama i djeci bude siguran privremeni dom, osnaživali ih, ozdravljali i pomogli im da krenu dalje u siguran i miran život. – Djelatnost Caritasovog doma »Sv. Ana« uklapa se u cjelovito djelovanje Crkve, posebno Riječke nadbiskupije u zauzimanju za obitelj, naglasio je mons. Uravić.Prvih godina svoga djelovanja Dom »Sv. Ana« bio je dom za žene i djecu žrtve ratnoga nasilja iz kojega je prerastao u dom za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji. Prema riječima ravnateljice Samardžić od 20. rujna 1993. do ovih dana je dom »Sv. Ana« skrbio za 1695 osoba, 638 žena i 1057 njihove djece, a u ovoj godini je do sada u domu boravilo 47 osoba, 16 žena i 31 dijete.

– Djeci je najteže, a od ukupnog broja korisnika doma dvije trećine su bila, i jesu, djeca. Sa svojim majkama dolaze iz svih krajeva Hrvatske, napuštaju i svoju školu, sredinu, prijatelje. U kriznim situacijama često ne funkcionira ni majka; djeca dolaze tiha, povučena, žalosna, bez želja, ali nakon nekog vremena rehabilitacije postaju svi snažniji, iznijela je tek mali dio iskustva doma s. Samardžić. Najavljujući publikaciju o domu, koju uređuje Bruno Lončarić, među ostalim je rekla da će ta knjiga i s dječjega gledišta, putem njihovih radova, oslikati stanje djece i žena koji su trpjeli nasilje, kao i djelatnost doma. Poručila je, uz ostalo, da će publikacija biti dobar način da se javnost i institucije senzibilizira da se više napravi za oporavak djece i žena koji su žrtve obiteljskog nasilja.