Liječnik bez dvojbi

Doc. dr. Brborović: Kazna će imati strašne posljedice za Luksetićevo zdravlje

Barbara Čalušić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Kod bilo koje bolesti psihičko stanje direktno je vezano uz fizičko stanje bolesnika. Ovako strašan stres sigurno će ostaviti traga i imati strašne posljedice po njegovo psihičko i fizičko zdravlje. Teško bolesnu osobu osuditi na dvije godine zatvora, velika je patnja za bolesnika, a o uvjetima boravka u kojima bolesnik neće imati potporu svoje obitelji i adekvatnu njegu, ne treba ni govoriti, ističe doc. dr. Ognjen Brborović



RIJEKA Zatvorska kazna za Huanita Luksetića opasan je presedan prema kojem bi se u budućnosti moglo suditi i drugima koji su sami sebe liječili i tako si pokušali pomoći, smatra doc. dr. Ognjen Brborović s Medicinskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Povjerenstva Ministarstva zdravstva za medicinski kanabis.Za razliku od većine liječnika koji ne žele komentirati ovaj slučaj, Brborović kao liječnik nema dvojbi da će sama presuda, a posebice boravak u zatvorskim uvjetima, ozbiljno pogoršati tijek bolesti Huanita Luksetića koji je zbog multiple skleroze za samoliječenje i ublažavanje simptoma bolesti uzgajao marihuanu. Štoviše, Brborović je mišljenja da će sama kazna imati strašne posljedice za Luksetićevo zdravlje.


– Kod bilo koje bolesti psihičko stanje direktno je vezano uz fizičko stanje bolesnika. Ovako strašan stres sigurno će ostaviti traga i imati strašne posljedice po njegovo psihičko i fizičko zdravlje. Teško bolesnu osobu osuditi na dvije godine zatvora, velika je patnja za bolesnika, a o uvjetima boravka u kojima bolesnik neće imati potporu svoje obitelji i adekvatnu njegu, ne treba ni govoriti, ističe Brborović. Situacija s medicinskim kanabisom u Hrvatskoj, koji u ovom trenutku nije dostupan na tržištu, za njega je prvorazredno političko pitanje o kojem treba raspravljati, umjesto da ga se gura pod tepih što se trenutno radi.


– U ovom trenutku u Hrvatskoj nema legalnih preparata koje bi oboljeli mogli kupiti, što je po mom mišljenju, koordinirana akcija da se bolesni ljudi kojima ti preparati trebaju, šalju u zatvore, kaže Brborović.




Opširnije u tiskanom izdanju, u subotu, 26. siječnja