Zaposleni navozi

Dobra poslovna godina za riječki škver: Dobit “3. maja” lani 148 milijuna kuna

Orjana Antešić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Ukupni prihodi brodogradilišta bili su 940,8 milijuna kuna što je za 162,6 milijuna više u odnosu na godnu ranije. Sam prihod od prodaje iznosio je 538,3 milijuna  i bio je za 104 milijuna kuna veći. Iz bilance škvera za prošlu  godinu zanimljivo je da škver  i dalje nema ni kune dugoročnih obveza



RIJEKA  Brodogradilište »3. maj«, iz sastava Uljanik grupe, lanjsku je poslovnu godinu zaključio sa 147,9 milijuna dobiti, iskazuje privremeno, nerevidirano izvješće koje je ovih dana objavljeno na Burzi.


Osim što su ukupni prihodi u odnosu na raniju godinu bili veći za 162,6 milijuna kuna,  ovaj »skok« pozitivnog salda velikim je dijelom iniciralo i to što su se u računu »3. maja« za 2014. godinu ukalkulirali gubici po budućim (novo)gradnjama. Te rezervacije za buduće gubitke u pretprošloj su godini bile 342,4 milijuna kuna, zbog čega je »3. maj« poslovnu 2014. godinu završio u »minusu« od 215 milijuna kuna.


Plusevi


Ukupni prihodi Brodogradilišta »3. maj« lani su iznosili 940,8 milijuna kuna, pri čemu su poslovni prihodi ostvareni u iznosu od  857,7 milijuna.




U to su uključene i državne potpore za restrukturiranje od 136,2 milijuna kuna, koliko je lani isplaćeno riječkom brodogradilištu što je gotovo upola manje nego 2014. godine, kada je  iz državnog proračuna »3. maju« transferirano 253,6 milijuna kuna.  Sam prihod od prodaje riječkog brodogradilišta u prošloj je godini iznosio 538,3 milijuna i bio je za 104 milijuna kuna veći u odnosu na godinu ranije.


Iz bilance »3. maja« za prošlu godinu zanimljivo je da riječko brodogradilište, koje je od lipnja 2013. posluje u sastavu Uljanik grupe,  i dalje nema ni kune dugoročnih obveza. Kratkoročne obveze, dakle one čiji je rok dospjeća unutar godine dana, iznosile su 518,7 milijuna kuna, ali se od tog iznosa 154,5 milijuna kuna odnosilo na uplaćene predujmove za novogradnje, koji se računovodstveno vode kao obveze, a zapravo su pokazatelj zaposlenosti na navozima i dobro je kad je stavka tih »obveza« čim veća.



Prvi privremeni i nerevidirani rezultati na razini cijele Uljanik grupe iskazuju konsolidirani gubitak od 64,4 milijuna kuna, pri čemu je matično društvo Uljanik d.d. imalo pozitivan financijski rezultat od 16,9 milijuna  kuna.  Prihodi od prodaje Uljanik grupe bili su 1,3 milijarde kuna što je za 218 milijuna kuna više u odnosu na raniju godinu. Operativna dobit za 2015. godinu iznosila je 20,9 milijuna kuna dok je, primjerice, u 2014. ostvaren operativni gubitak od 427,7 milijuna kuna dok je ukupni konsolidirani gubitak Uljanik grupe iznosio 498,8 milijuna kuna. Koncem listopada, podsjetimo, na izvanrednoj je Skupštini Uljanika d.d. usvojena odluka o smanjenju temeljnog kapitala za 201 milijun kuna i sada iznosi 100,7 milijuna kuna.


Struktura obveza


U strukturi tih kratkoročnih obveza »3. maja« najveća su dugovanja bila prema dobavljačima, koja su iznosila 121,6 milijuna kuna, te obveze prema povezanim društvima unutar Uljanik grupe u iznosu od 138,7 milijuna kuna.


Istovremeno, kratkotrajna imovina »3. maja« – koju čine zalihe, potraživanja samog brodogradilišta, kratkotrajna financijska imovina te novac u banci i blagajni –  bila je 1,18 milijardi kuna što upućuje da riječko brodogradilište nema problema s likvidnošću. Štoviše, pokazuju podaci iz privremenog godišnjeg izvješća,  »3. maj« je sa posljednjim danom prošle godine imao 181,6 milijuna kuna na računu u banci.


Valja spomenuti i da su potraživanja »3. maja« prema povezanim poduzetnicima –  dakle, onima unutar Grupe – kao i po osnovi danih zajmova istima krajem prošle godine iznosila 390 milijuna kuna.