Sasvim poseban dan

‘Dobiješ pet kad sve znaš, a jedan kad ti je sve krivo’: Pričali smo s troje riječkih prvašića, koji danas kreću u školu

Ingrid Šestan Kučić

Emily Žmarić, Vigo Doričić i Laura Kučić nestrpljivo očekuju početak škole / Snimio Marko GRACIN

Emily Žmarić, Vigo Doričić i Laura Kučić nestrpljivo očekuju početak škole / Snimio Marko GRACIN

 Nove obaveze i nova pravila za to troje novopečenih školaraca nisu, uvjeravaju, nikakav problem. Znaju da će morati ranije u krevet, da se u školu ne smije kasniti, da se pod nastavom ne smije pričati, a ako se ima što pitati, diže se ruka. Sva ta pravila nabrajaju kao od šale i kažu – sve je to super i sve ih to veseli



Za Emily Žmarić, Viga Doričića i Lauru Kučić danas je poseban dan, jer dan kada se krene u školu zauvijek se pamti. Oni će sutra zajedno s nešto više od tisuću ostalih riječkih prvašića prvi put kročiti u svijet obrazovanja, a taj svoj prvi korak s velikim nestrpljenjem iščekuju. Najprije su se brojali dani, a sada se već broje sati. S tim odbrojavanjem i uzbuđenje je sve veće i veće, jer napokon će staviti odavno pripremljene školske torbe na leđa i sjesti u klupu puni želje za novim znanjem.


Iako neće dijeliti iste klupe, jer svatko od njih ide u drugu školu, ono što neupitno dijele želja je da nova životna avantura što prije počne. Za tu su avanturu više nego spremni, jer kako pričaju, slova i brojeve već odavno znaju, a ono što ih najviše veseli učenje je novih stvari i upoznavanje novih prijatelja. Informacije o tome što je škola i što se tamo radi, skupljali su iz raznih izvora pa je tako Vigo, prvašić Osnovne škole Srdoči, od starije sestre saznao da će u školi biti super.

– Malo mi je pričala o tome da je u školi super i da ću se dobro zabavljati i upoznati nove prijatelje. Znam jednog dečka i jednu curu koji su upisali istu školu, ali ne znam hoćemo li biti zajedno u razredu. Mislim da se u školi zabavljaš, pišeš i učiš čitati, a to već malo znam – priča Vigo.


I Emily vjeruje da će u Osnovnoj školi Kozala u koju sutra kreće naći puno novih prijatelja. Iako je jako sretna što škola počinje, ipak priznaje da će joj nedostajati vrtić, a isti osjećaj dijele i Vigo i Laura. No, od nostalgije za predškolskim danima ipak je želja za novim jača pa na spomen škole svo troje viču: »Juupppiii!« i šire usta u osmijeh.




– Moj prijatelj Karlo sad će u peti razred i kaže da će mi u školi biti lijepo i da ću imati puno prijatelja. Ima već dosta da sam kupila školsku torbu, pernicu, a u kompletu je i torbica za ključeve. Naručili smo knjige i stigle su, a imam i bilježnice. Torba mi je na balerinu, a od svega što sam kupila najviše mi se sviđa jedna bilježnica. Bilo je jako zabavno kupovati sve te stvari za školu – otkriva Emily.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



Za razliku od Emily, njena prijateljica Laura apsolutnim favoritom školskih potrepština proglasila je svoju školsku torbu. Dugo ju je tražila, malo se premišljala, a onda je odluka pala na torbu s likom Gorjuss. Ona će idućih osam godina ići u Osnovnu školu »Fran Franković« na Drenovi, a školsku zgradu već jako dobro zna.


– U istu školu idu moji bratići pa znam i put do škole. Kupila sam torbu na Gorjuss, a onda sam kupila i istu pernicu, vrećicu za tjelesni i gumicu i sve mi se iz moje torbe jako sviđa. Znam i da se u školi piše, crta, vježba i uči engleski. To me najviše veseli, jer volim engleski. Učila sam ga u vrtiću i to mi je najdraže što sam ikad u životu radila. Znam i sva slova, brojke, ali i zbrajati i oduzimati, oduševljena je Laura.


»Kliknuli« k’o bebe


I Emily dodaje da joj engleski jezik nije stran, jer učila ga je u vrtiću pa i nju veseli činjenica da će ga nastaviti učiti, a baš poput Laure njen prijatelj Vigo svoju školsku torbu svrstava u sam vrh najdražih stvari. On i Laura prijatelji su od rođenja, »kliknuli« su još kao bebe, a sada s jednakom strašću pričaju o školskim danima koji su pred njima.


– Imam vojničku torbu i od svega što imam za školu to mi se najviše sviđa – s ponosom otkriva Vigo.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



Poput Laure, i on i Emily ponosno ističu kako znaju put do škole, a Emily napominje da joj je škola toliko blizu kuće da će i po kiši bez problema moći u školu pješice. Nove obaveze i nova pravila za to troje novopečenih školaraca nisu, uvjeravaju, nikakv problem. Znaju da će morati ranije u krevet, da se u školu ne smije kasniti, da se pod nastavom ne smije pričati, a ako se ima što za pitati, diže se ruka. Sva ta pravila nabrajaju kao od šale i kažu sve je to super i sve ih to veseli. Neće biti problem, tvrde, ni sjediti u klupama, jer sviđa im se činjenica da će i oni napokon imati učiteljicu i učiti. Ni činjenica da je ljeto, a s njim i njihove omiljene aktivnosti, na kraju ne može, tvrde dalje, umanjiti njihovu sreću, jer uvjereni su da ih čeka puno zanimljivih stvari. Poznat im je i sustav ocjenjivanja, a Laura ga spremno objašnjava.


– Dobiješ pet kada sve znaš, četiri ako je nešto krivo, tri ako imaš dva krivo, a dva dobiješ kada je tri krivo i onda dobiješ jedan ako je sve krivo – pojašnjava ona.


Zajedničko uzbuđenje


Nema dvojbe da su njih troje top tema svojih obitelji, jer slažu se da njihovo uzbuđenje dijele i mame i tate, a posljednjih dana o školi se u kući puno priča. O osjećajima roditeljske strepnje ne znaju ništa, ali zato znaju da se kod kuće puno priča i o onome što ide ruku pod ruku sa školom, o slobodnim aktivnostima. Tako Laura s ponosom ističe kako voli ples i njime će se nastaviti baviti.


– Idem na ples od treće godine i jako to volim. Idući tjedan kad počne škola počinje i ples i jako se veselim – kaže nova prvašica.


I Emily već dugo prijateljuje s plesnim koracima, od svoje četvrte godine, a uz školu to će joj i dalje biti glavna preokupacija, dok Vigo kuje planove o odlascima na nogometne treninge, jer kako otkriva plan mu je kada bude velik biti nogometaš. I Emily i Laura imaju već skovane planove za svoje daleke buduće dane, jer Emily bi rado bila frizerka, a Laura veterinarka. Znaju oni i da ih do toga čeka dalek put koji danas započinje, ali ništa ih ne može pokolobeti u uvjerenju da će taj put biti ispunjen zabavom i veseljem koje će im donijeti torba puna knjiga.