Poziv poduzetnicima

Dobar posao u Kastvu: Tri milijuna kuna za poduzetničke kredite

Andrej Petrak

Kastav – poziv poduzetnicima i obrtnicima na podnošenje zahtjeva za kreditiranje / Foto Silvano JEŽINA

Kastav – poziv poduzetnicima i obrtnicima na podnošenje zahtjeva za kreditiranje / Foto Silvano JEŽINA

Grad Kastav osigurao potencijal od tri milijuna kuna za poduzetničke kredite 2017. godine, a prednost ulagačima u zonu Žegoti, turističkim djelatnicima i mladim poduzetnicima



KASTAV – Grad Kastav objavio je poziv poduzetnicima i obrtnicima na podnošenje zahtjeva za kreditiranje za 2017. godinu. Program se provodi u suradnji s Erste&Steiermarkische Bank d.d., OTP banka Hrvatska d.d., Raiffeisenbank Austria d.d. i Hrvatska poštanska banka d.d., a kreditni potencijal iznosi tri milijuna kuna. Korisnici programa mogu biti mikro, mali i srednji subjekti, a pravo na korištenje poduzetničkog kredita ima onaj poduzetnik koji namjerava sredstva ulagati na području Kastva i kojemu je sjedište na gradskom području. Prednost na korištenje sredstava subvencije kamate na poduzetnički kredit daje se poduzetnicima koji ulažu u Radnu zonu Žegoti, u povećanje turističkih kapaciteta na području Kastva te mladim poduzetnicima, do 30 godina života na dan podnošenja zahtjeva koji sudjeluju u vlasništvu tvrtke s minimalno 51posto djelatna su osoba u vlastitoj tvrtki, kao i poduzetnicama.


Krediti se odobravaju u kunama uz valutnu klauzulu vezanu uz euro, a poduzetnici dobivene kredite mogu koristiti za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje objekata, kupnju opreme ili pojedinih dijelova opreme, obrtna sredstva i trajna obrtna sredstva. Najniži iznos kredita iznosi 30.000 kuna u eurskoj protuvrijednosti, a najviši iznos nije utvrđen i određuju ga povjerenstvo i banka prema kreditnoj sposobnosti subjekta i kvaliteti projekta. Za trajna obrtna sredstva odobravaju se krediti u iznosu od 50.000 do milijun kuna u eurskoj protuvrijednosti.


Grad Kastav mjesečno subvencionira kamatu na odobrene poduzetničke kredite u visini 3,5 postotna poena, a kamata u razdoblju korištenja se ne subvencionira. Kamatna stopa kod Erste banke iznosi tromjesečni Euribor plus marginu od 4,9 postotna poena, a ova banka za kupnju uređenje ili proširenje objekta te za kupnju opreme nudi sedam do deset godina otplate, za obrtna sredstva do maksimalno 30 posto odobrenog kredita u sklopu investicije koja se financira, za trajna obrtna sredstva do pet godina, uz rok korištenja do šest mjeseci.




Kamatna stopa kod OTP banke iznosi fiksnih 5,49 posto za obrtna sredstva, a za ostale namjene fiksnih 3.99 posto do roka otplate od pet godina, nakon čega postaje promjenjiva. Raiffeisen banka nudi fiksnu kamatnu stopu od 5,5 posto godišnje, a HPB promjenjivu kamatu od 5,5 posto godišnje, uvećanu za šestomjesečni Euribor.


Prijave se podnose osobno ili poštom na adresu Grada Kastva, a obrazac zahtjeva s popisom dokumentacije i ostalim prilozima moguće je podići u Gradskoj upravi ili preuzeti s weba www.kastav.hr. Rok za podnošenje zahtjeva je do iskorištenja kreditnog potencijala, a najkasnije do 30. studenog.