Udruga Izlaz

Dob za dijagnozu autizma u riječkoj bolnici smanjena s četiri na tri godine

Barbara Čalušić

Viktoria Mamula, prof. dr. Igor Prpić i Ivona Kovač Marenčić predstavili planove udruge Izlaz / Snimio S. DRECSHELR

Viktoria Mamula, prof. dr. Igor Prpić i Ivona Kovač Marenčić predstavili planove udruge Izlaz / Snimio S. DRECSHELR

Razvili smo model koji počinje s pedijatrima iz primarne zdravstvene zaštite koji na vrijeme prepoznaju određena odstupanja kod djeteta, kaže prof. dr. Igor Prpić, ističući važnost ranog starta terapijskog programa



 Udruga Izlaz, novoosnovana je riječka udruga čiji je cilj pomoć djeci s poteškoćama u razvoju, u prvom redu djeci s poremećajima iz autističnog spektra, kao i njihovim roditeljima. Planovi ove udruge predstavljeni su na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predsjednica Izlaza Viktoria Mamula kazala kako je glavni motiv za osnivanje ove udruge bilo iskustvo roditelja s poteškoćama u razvoju koji nakon postavljene dijagnoze poteškoća u razvoju nisu znali kako dalje pomoći svom djetetu.


– Iz osobnog iskustva mogu reći da samo terapeut nikada ne može spasiti dijete. Gotovo je sve na roditelju, što mogu reći iz vlastitoga iskustva sa svojim sinom. Bitno je da se roditelj educira. Danas je dijagnostika brza, ali roditelje ostavlja pred pitanjem – kako dalje? Zato je naš cilj formirati referentni centar namijenjen djeci i roditeljima – kazala je Mamula.



Pohađanje prvog predavanja udruge Izlaz je besplatno za sve zainteresirane. Ostale radionice i predavanja polaznici će financirati učlanjenjem u udrugu. Godišnja članarina iznosi 300 kuna, a u udruzi ističu da kao mlada udruga u ovom trenutku nisu korisnici niti jednog programa te ovise isključivo o donacijama. U Izlazu planiraju i organiziranje humanitarnih akcija za pomoć socijalno ugroženim obiteljima i edukaciju volontera kao budućih radnih terapeuta.





Podizanje svijesti


Udruga Izlaz će svoj rad temeljiti na edukacijama i radionicama, od kojih je prva na rasporedu danas s početkom u 18 sati u prostorima Klinike za pedijatriju na Kantridi. Predavanja će se odvijati svake srijede u isto vrijeme na istom mjestu kroz predstojećih godinu dana, a obuhvatit će cjeline posvećene nutricionizmu, stručnim terapeutima za floortime i osobni razvoj. Edukacije se neće odnositi samo na autizam već i na poteškoće koje uključuju cerebralnu paralizu, mentalnu retardaciju i Downov sindrom.


– U ponudi već sad imamo mogućnost raznih pretraga biokemije po nižim cijenama, a u izradi je brošura djelatnika KBC-a Rijeka za pristup djetetu s poteškoćama u razvoju prilikom operacije i boravka u bolnici – dodala je Mamula posebno ističući da je jedan od ciljeva udruge podizanje svijesti o djeci s poteškoćama u razvoju i problemima s kojima se susreću u svakodnevnom životu. Predsjednica udruge Izlaz zahvalila se i KBC-u Rijeka na podršci, prostoriji u sklopu bolnice za radionice i stručnim savjetima.


Podršku radu udruge Izlaz iskazao je i pročelnik Zavoda za neurologiju na Klinici za pedijatriju prof. dr. Igor Prpić koji je posebno naglasio važnost tzv. riječkog modela u postavljanju rane dijagnoze u djece s poteškoćama u razvoju.


Rana intervencija


– U Rijeci smo razvili model koji se počinje s pedijatrima iz primarne zdravstvene zaštite koji na vrijeme prepoznaju određena odstupanja kod djeteta. Najčešće se direktno javljaju nama na Kliniku za pedijatriju u Zavod za dječju neurologiju, a mi u roku od deset do 15 dana naručujemo dijete na obradu, uglavnom putem dnevne bolnice. Rijetko se odlučujemo na hospitaliziranje djeteta jer smatramo da je djetetu najbolje kod kuće s roditeljima. U bolnici se okupi multidisciplinaran tim koji se sastoji od dječjih neurologa, psihologa i psihijatara. Kompletnu dijagnozu riješimo u roku od maksimalno mjesec dana, a sve ostalo što se čeka, su najčešće laboratorijski nalazi i čekanje na magnetsku rezonancu koja u većini slučajeva nije niti potrebna, no naš je stav ipak da kod sumnje na autizam radimo MR. Jako je bitno da kod započinjanja procesa dijagnostike roditelje upućujemo u terapijski tretman jer je bitno da dijete što prije krene u terapijski program. Tu je još jedna specifičnost Rijeke, a to je program rane intervencije koji se provodi u suradnji s Centrom za autizam. Nažalost to je još uvijek samo program i nije sustavno riješen problem rane intervencije i njegov ulazak u neki od sustava – istaknuo je Prpić.


Riječka bolnica od 1982. godine ima razvijeni sustav praćenja neurorizične djece koji dobro funkcionira tako da sva djeca s određenim čimbenicima rizika iz rodilišta budu upućena na Kantridu na daljnje praćenje. Vrlo rano se postavlja sumnja, a potom i dijagnozu za bilo koji poremećaj iz spektra neurorazvojnih poremećaja.


– Što se tiče autizma, s riječkim modelom smo za godinu dana smanjili dob postavljnja prve dijagnoze. Dakle, nekad je dijagnoza prvi put postavljana s četiri godine, a sada smo došli da se dijagnoza iz spektra autizma postavlja u dobi od tri godine što je izuzetno dobro – zaključio je Prpić.