Provedba Programa plus

Do ljeta liste čekanja u KBC-u Rijeka smanjiti na 30 dana

Barbara Čalušić

Čekanje na UTZ srca smanjeno je za čak 110 dana / Foto: S. JEŽINA

Čekanje na UTZ srca smanjeno je za čak 110 dana / Foto: S. JEŽINA

Do sada su liste čekanja smanjene na deset klinika i zavoda, a sljedeći cilj je smanjenje čekanja na kirurške zahvate, ističe pomoćnica upravitelja prof. dr. Larisa Prpić Massari



RIJEKA » U akciji »Programa plus« sudjelovalo je deset klinika i zavoda Kliničkog bolničkog centra Rijeka, obavljajući 20 različitih dijagnostičkih pretraga i terapijskih postupaka. Prema riječima pomoćnice sanacijskog upravitelja za kvalitetu prof. dr. Larise Prpić Massari, liste čekanja su smanjene u svim medicinskim djelatnostima uključenim u akciju, a posebno se tu ističe ultrazvuk srca. 


   – Poseban je naglasak na UTZ pregled srca u odraslih za koji je lista čekanja u samo pet tjedana akcije »Program plus« smanjena za čak 110 dana, te se trenutno za tu pretragu u KBC-u Rijeka čeka oko mjesec i pol dana. Lista čekanja za CT pretrage je također znatno smanjena, točnije za 70 dana, te se sada za ovu pretragu prosječno čeka oko dva mjeseca. Također smo promjenom organizacije rada, te uvođenjem operacijskog programa subotom u sklopu akcije »Program plus« smanjili listu čekanja za operaciju katarakte na 70 dana. Za ostale dijagnostičke pretrage, kao sto su MR, UTZ abdomena, UTZ karotida, te kolonoskopija liste čekanja su smanjene za oko 30 dana, ističe Prpić Massari. 


   Njezin posao je osiguranje kvalitete pružanja medicinskih usluga koja podrazumijeva uspostavljanje i praćenje sustava nadzora nad kvalitetom kliničkih i nekliničkih postupaka, praćenje stope smrtnosti, briga i kontrola sigurnosti pacijenata i osoblja. Posao pomoćnika ravnatelja za kvalitetu podrazumijeva i kontrolu i osiguravanje ispravnog vođenja medicinske dokumentacije, kao i nadzor nad štetnim događajima vezanih uz medicinske proizvode i usluge. 




   Kraće liste čekanja, kako ističe Prpić Massari, podrazumijevaju brzu i dostupniju medicinsku uslugu što u konačnici osigurava kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. 


   – Kao sljedeći cilj zacrtali smo smanjenje listi čekanja na kirurške zahvate u KBC-u Rijeka. Kako sam ranije navela, smanjili smo liste čekanja za operaciju očne mrene s devet mjeseci na 2,5 mjeseca. Namjera nam je smanjiti čekanje za laparoskopske kolecistektomije, što smo već započeli uvođenjem dodatnog operativnog programa srijedom i subotom. Takoder se u skoroj budućnosti planira smanjiti čekanje i na ostale zahvate abdominalne kirurgije. Konačni cilj Kliničkog bolničkog centra Rijeka je smanjiti liste čekanja najprije na 60 dana, a do ljeta i na 30 dana, što se zapravo smatra nepostojanjem listi čekanja, objašnjava Prpić Massari.    Uprava riječke bolnice planira i dalje nastaviti popodnevni rad tijekom tjedna i rad subotom za sve one djelatnosti gdje je to još neophodno.