Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 6
Sutra: 18° 18° 6
17. studenoga 2019.
Lijepo druženje

Dnevni boravak Doma za odrasle osobe Turnić slavi pet godina rada na dobrobit mnogih

Foto M. Gracin
Foto M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 19. rujan 2018. u 22:11 2018-09-19T22:11:18+02:00

RIJEKA Dnevni boravak Doma za odrasle osobe Turnić, smješten u lijepo i funkcionalno uređenom prostoru na Potoku, danas je obilježio petu godinu djelovanja. U lijepom druženju obljetnica je okupila korisnike Dnevnog boravka, njihove obitelji i prijatelje, i stručnjake koje rade u boravku ili s njime surađuju. Mnogi korisnici i stručnjaci su tom prilikom iznijeli velike i male životne mudrosti koje su naučili u Dnevnom boravku. Isto tako, korisnici su izrazili da im to mjesto znači drugi dom, a njihovim obiteljima veliku podršku. »Mi smo mala zajednica ljudi koji se tako dobro slažu i pomažu jedni drugima«, objasnila je jedna korisnica.

Lovorka Pandur, dugogodišnja djelatnica Doma Turnić, sada volonterka dnevnog boravka i predsjednica Udruge podrške obitelji osoba s problemima mentalnog zdravlja »Podrška«, podsjetila je da je Dnevni boravak prva usluga koju je Dom Turnić pokrenuo izvan institucije – u zajednici, a da su iz samoga boravka proistekle i neke druge aktivnosti na dobrobit korisnika i njihovih obitelji.
U pet godina je Dnevni boravak imao oko 40 korisnika, a njegov je kapacitet 15 korisnika. Usluge boravka, cjelodnevnog ili poludnevnog, sada svakodnevno koristi 12 osoba, i jednom tjedno još osam osoba iz nekadašnjeg njihovog kluba koji je djelovao pri riječkom KBC-u.

Prema riječima Ive Pende, socijalne radnice u Dnevnom boravku mnoge su dobrobiti boravka, a kao jedna od najvećih prednosti korištenja njegovih usluga pokazao se trend značajnog smanjenja broja hospitalizacija. Osim toga, objasnila je, korisnicima se povećava kvaliteta svakodnevnog života putem socijalizacije, što izravno utječe na smanjenje društvene izolacije i osjećaja osamljenosti što često prati osobe s problemima mentalnog zdravlja.
Pružanje usluge Dnevnog boravka osigurano je sredstvima Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.