Velika reorganizacija

Dječji vrtić Rijeka dijeli se na tri vrtića: Što to znači za djecu i roditelje

Ingrid Šestan Kučić

Gradilište novog dječjeg vrtića Morčić – moći će primiti 174 predškolca / snimio R. BRMALJ

Gradilište novog dječjeg vrtića Morčić – moći će primiti 174 predškolca / snimio R. BRMALJ

Riječ je o dječjim vrtićima Rijeka, Sušak i More. Svaka od tih ustanova u svom će sastavu imati određeni broj sadašnjih podcentara kojih je ukupno 31. Dječji vrtić Sušak u svom sastavu će imati podcentre Morčić, Galeb, Vežica, Veseljko i Pčelice, Dječji vrtić More podcentre Đurđice, Bulevard, Kvarner, Delfin i Vidrice te Dječji vrtić Rijeka četiri centra – Zamet, Turnić, Potok i Maestral



Prihvati li Gradsko vijeće Grada Rijeke prijedlog Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Rijeka, ta će predškolska ustanova uskoro biti podijeljena na tri nove ustanove, a riječ je o ustanovama koje će se zvati Dječji vrtić Rijeka, Dječji vrtić Sušak i Dječji vrtić More. Svaka od tih ustanova imat će svog ravnatelja te će u svom sastavu imati određeni broj sadašanjih podcentara kojih je ukupno 31, a jedina zajednička služba među ustanovama bit će služba računovodstva koja će zapošljavati 11 zaposlenika ekonomskog profila. Svojom veličinom i načinom ustrojstva Dječji vrtić Rijeka jedinstvena je ustanova u Hrvatskoj i nije usklađen s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe što je osnovni razlog predstojeće reorganizacije. Takvom reorganizacijom poslovanja riječka se predškolska ustanova djelomično vraća na organizaciju rada od prije 22 godine kada je, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin, Rijeka imala osam dječjih vrtića.


– 1995. godine došlo je do velikog preustroja ustanove i osam samostalnih predškolskih ustanova fuzionirano je u jednu koja ima jedinstvenu upravu i obavlja djelatnost u pet centara predškolskog odgoja. Preustoj koji sada započinjemo kompleksan je posao i trajat će sigurno nekoliko mjeseci, jer za dvije nove ustanove, vrtiće Sušak i More, morat ćemo tražiti suglasnost na programe i ispoštovati proceduru osnivanja ustanova. Do formiranja upravnih vijeća tih ustanova vrtići će imati v.d. ravnatelja, a nakon formiranja upravnog vijeća raspisat će se natječaj za ravnatelja – kaže Guštin.



Dječji vrtić Rijeka u ovoj će godini izgraditi dva nova vrtića, Morčić i Đurđice. Svaki će udvostručiti svoje kapacitet te će moći primiti po 174 predškolca, a ravnateljica Davorka Guštin kaže kako će se dio potrebe za novim odgajateljima pokriti preslagivanjem postojećeg kadra, no otvorit će se i nova radna mjesta. Procjena je da će biti potrebno 14 novih odgajatelja.





Plan mreže


Njeno je mišljenje da će formiranje novih ustanova pridonijeti kvaliteti rada, a sve tri ustanove, dodaje, tijesno će surađivati. Dječji vrtić Rijeka danas broji 485 zaposlenih, 3.283 djece u 172 odgojno-obrazovne skupine, od čega 723 djece u 49 jasličkih skupina te 2.560 djece u 123 vrtićke skupine, a Državni standard kao optimalnu veličinu dječjeg vrtića propisuje 17 do 20 odgojnih skupina redovitog programa ili 340 do 400 djece ukupno, odnosno za dječji vrtić s područnim odjelima 30 odgojnih skupina ili 600 djece, što Dječji vrtić Rijeka višestruko prelazi.


Planom mreže dječjih vrtića na području grada Rijeke koje je donijelo Gradsko vijeće Grada Rijeke propisana je obveza statusne promjene Dječjeg vrtića Rijeka sukladno zakonu kojim se uređuju ustanove, zakonom kojim se uređuje predškolski odgoj i obrazovanje te Državnom standardu, na način da će se Dječji vrtić Rijeka podijeliti na šest ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja. S obzirom na raspoloživa financijska sredstva i trenutno ispunjene preduvjete, u ovom trenutku moguća je podjela tek na tri javne ustanove.



485 zaposlenih


3.283 djece


172 odgojno-obrazovne skupine


723 djece u 49 jasličkih skupina


2.560 djece u 123 vrtićke skupine



Uprava i zaposlenici


Tako je predloženo da Dječji vrtić Sušak ima u svom sastavu podcentre predškolskog odgoja: Morčić, Galeb, Vežica, Veseljko i Pčelice s ukupno 28 odgojnih skupina, od čega 8 jasličkih i 20 vrtićkih, te prosječno 535 djece i osamdesetak radnika. Dječji vrtić More imat će u svom sastavu podcentre predškolskog odgoja: Đurđice, Bulevard, Kvarner, Delfin, Vidrice, s ukupno 28 odgojnih skupina, od čega 9 jasličkih i 19 vrtićkih, te prosječno 485 djece i također osamdesetak radnika.


Kao najveća predškolska ustanova ostaje Dječji vrtić Rijeka koji će svoj rad organizirati u četiri centra predškolskog odgoja s organizacijskim promjenama, a riječ je o postojećim centrima Zamet, Turnić, Potok i Maestral koji će zadržati u svom sastavu postojeće podcentre. Dječji vrtić Rijeka će u svom sastavu brojati sveukupno 121 odgojnu skupinu u kojima će biti smješteno prosječno 2.135 djece, te će poslove obavljati 320-ak radnika. Tom će ustanovom nastaviti upravljati postojeće upravno vijeće i ravnatelj, a upravu će činiti tajnik, dva samostalna referenta za kadrovske poslove, samostalni referent za opće poslove, samostalni referent zaštite na radu i zaštite od požara te referent zaštite na radu i zaštite od požara.