Promicanje dječjih prava

‘Dječji tjedan’ od ponedjeljka: Radionice, igraonice, pričaonice…

Ljiljana Hlača

Ilustracija / NL arhiva

Ilustracija / NL arhiva

Radionice, igraonice, pričaonice... program zajednički pripremaju GKL Rijeka, Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka, Prirodoslovni muzej u Rijeci, Glazbeno scenska udruga Ri-Stars, Društvo Naša djeca, Dječji vrtić Rijeka, Udruga Portić i Astronomski centar Rijeka

 RIJEKA Gradsko kazalište lutaka, Gradska knjižnica Rijeka – Dječji odjel Stribor, Prirodoslovni muzej u Rijeci, Glazbeno scenska udruga Ri-Stars, Društvo Naša djeca, Dječji vrtić Rijeka, Udruga Portić i Astronomski centar Rijeka – samo su neke od institucija i udruga koje će u okviru manifestacije Dječji tjedan ponuditi mališanima i njihovim roditeljima bogati program koji se sastoji od radionica, predstava, kreativnih igara, projekcija filmova odnosno dokumentarnih filmova, šetnje. Dječji tjedan započinje u ponedjeljak 1. listopada i traje do 7. listopada, a riječ je o manifestaciji posvećenoj djeci s ciljem promicanja dječjih prava te obraćanja pažnje na njihov položaj u društvu, u obitelji ali i lokalnoj zajednici. Program se već godinama provodi na inicijativu Odjela gradske uprave za školstvo Grada Rijeke.Od posebnosti u programu koji je pripremljen za mališane valja izdvojiti akcije Društva naša djeca, a riječ je o pisanju poruka odraslima (najavljeno za ponedjeljak, Korzo), radionicu pletenja – pomoć djeci Afrike (četvrtak, Ri Info od 10 sati) te akciju prikupljanja rabljenih igračaka za djecu koja su u domovima (taj projekt će se provoditi po školama i vrtićima). Prirodoslovni muzej priprema besplatne radionice za niže i više razrede, a za neke je potrebna prethodna najava na broj telefona 051/553-669. Pripremljene su radionice – Šišmišasta mračna potraga, Rimske igre, zatim Moj laboratorij te jedna manifestacija na temu srednjeg vijeka naziva »Brod, korakom kroz stoljeća« koji se održava u Kaštelu Zrinskih – Brod na Kupi.Dječji odjel Stribor održat će radionicu Sfingina zagonetka i Stripaonica, a u subotu 6. listopada krenut će se u još jednu šetnju – Šumom Striborovom, koja se provodi u suradnji s Planinarskim društvom Kamenjak.

Astronomski centar Rijeka u okviru Tjedna nudi razne prezentacije odnosno dokumentarne filmove o svemiru i nebeskim tijelima, kao što su Safari sunčevim sustavom, Utrka do Zemlje ili Pogled na planete, dok je Gradsko kazalište lutaka pripremilo dvije zanimljive predstave ‘Avanture mladoga Juju’ i ‘Wanda Lavanda’. Detalji o programu su dostupni na webu spomenutih organizacija ili na webu Grada Rijeke.