Mjesec prevencije nasilja

Dječji dom Tić za veljaču najavio niz preventivnih programa

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

U kontekstu prevencije konfliktnih razvoda braka »Tić« već 12 godina organizira Školu za razvedene roditelje u koju se do sada uključilo 380 roditelja i djece, a prema najavama Ljiljane Bubnić iz Doma »Tić« novi će ciklus početi 19. veljače



RIJEKA  Dječji dom »Tić« za veljaču je pripremio cijeli niz preventivnih aktivnosti koje su usmjerene prema prevenciji nasilja, odnosno jačanju kapaciteta djece, mladih i roditelja.


Najavljujući kako će dio tih aktivnosti biti uklopljene i u manifesataciju »Tjedan psihologije« ravnateljica Doma, Tamara Žakula Desnica, na današnjoj je konferenciji za novinare istaknula da je samo lani kroz programe te ustanove prošlo 454 korisnika, od čega 217 djece, a trećina djece bila je uključena u stručni tretman zbog poteškoća uvjetovanih konfliktnim razvodom roditelja.


– U Hrvatskoj svaki treći brak završava razvodom, a istraživanja pokazuju da je trećina razvoda visoko-konfliktna. U tim obiteljima djeca se često stavljaju u središte roditeljskog sukoba i manipulacije, a takva vrsta manipulacije također je i jedan od oblika zlostavljanja djece, kazala je Žakula Desnica.




U kontekstu prevencije konfliktnih razvoda braka »Tić« već 12 godina organizira Školu za razvedene roditelje u koju se do sada uključilo 380 roditelja i djece, a prema najavama Ljiljane Bubnić iz Doma »Tić« novi će ciklus početi 19. veljače.


Realizirat će se kroz pet radionica, a dan kasnije, 20. veljače, održat će se predavanje za roditelje »Sigurno dijete – uloga roditelja« te radionica »Uloga prijatelja u sprječavanju nasilja u mladenačkim vezama« za učenike 3. razreda Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci, kao i »Kako prijatelji mogu pomoći« koja će se održati 27. veljače.


Obje se radionice organiziraju u partnerstvu s Odjelom prevencije Policijske uprave primorsko-goranske, a istaknuvši dugogodišnju suradnju na preventivnim programima s Domom »Tić« predstavnica Odjela prevencije, Ingrid Mavrić, iznijela je podatke prema kojima je lani u odnosu na prethodnu godinu došlo do smanjenja vršnjačkog nasilja, kao i vandalizama.


– Vandalizam je smanjen za 15 posto u odnosu na godinu ranije, a pod time podrazumijevamo oštećenje imovine te pisanje grafita, dok je vršnjačko nasilje smanjeno za 11 posto, kazala je Mavrić.


Ujedno se osvrnula na nasilje u mladenačkim vezama ustvrdivši kako istraživanja pokazuju da mladi trpe takvo sanilje, jer ga ne prepoznaju ili se boje nekome povjeriti, a kada i kažu nekome onda su to prijatelji te je stoga radionica koja će se održati u Sušačkoj gimnaziji namijenjena upravo prijateljima.


Dio programa u veljači »Tić« će posvetiti i prevenciji nasilja na internetu kroz radionicu »Surfajmo na sigurno!« koja će se, kako je najavila Nataša Makarun, održati 5. veljače, a ujedno je za 21. veljače najavila održavanje radionice »Ja, mama i tata – zajedno dva sata!« koja je namijenjena djeci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta i njihovim roditeljima, a usmjerena je na prezentiranje osnovnih principa kvalitetnog zajedničkog vremena djece i roditelja.


Navodeći kako je osnivač Doma »Tić« Grad Rijeka, pročelnica Odjela gradske uprave za zdravtsvo i socijalnu skrb Karla Mušković kazala je da se iz gradskog proračuna godišnje za rad te ustanove izdvaja više od milijun kuna te je zaključila da je njen rad poznat i izvan granica Primorsko-goranske županije.