Maškarice zavladale Korzom

Dječja karnevalska povorka – pogledajte najslađe maškare na svijetu

Siniša Pucić

Ove je godine u povorci sudjelovalo gotovo šest tisuća malih maškara u rekordnih 79 grupa



RIJEKA  Ma-ška-re! Jeeeee, orilo se u subotu suncem obasjanim Korzom iz 5.874 ustiju raspjevanih i rasplesanih malih maškarica koji su kao dio velike jubilarne, petnaeste Dječje karnevalske povorke Rijeku učinile gradom djece, skrivene pod različitim kreacijama u aranžmanu teta iz vrtića, nastavnica u školama ili pak marljivih ruku mama i tata.


Vilenjaci, bomboni, medenjaci, vještice, vampiri, lepeze i šeširi, opjevale su »Tratinčice« i potom središtem Rijeke najavile čuda likova iz bajki, crtića, životinjskog i biljnog svijeta, živih i neživih stvorenja, stopljenih u najljepšu povorku na svijetu, koja riječku priču čini drugačijom, boljom i lijepšom od drugih.


Svjestan je toga Meštar Toni, koji je ruku pod ruku s kraljicom Ines, njezinim pratiljama i princezom Anom, a u pratnji Morčića, Prvih riječkih, ovaj put malih, mažoretkinja i gradske glazbe »Trsat«, ponosno predvodio šarenilo dječjeg maškaranog svijeta, podijeljenog u rekordnih 79 grupa, ali svih skupljenih pod istom karnevalskom zastavom.




Kako ne biti ponosan kada u karnevalskom blještavilu raznolikosti dio ove prekrasne vesele stvarnosti osmijeh na licima nije ni na sekundu napustio lica razigranih »kistića« Centra za rehabilitaciju »Slava Raškaj« i »čudne šume« riječkog Centra za odgoj i obrazovanje, koje je nebrojeno mnoštvo maškaroljubaca od starta na Delti duž cijelog Korza do karnevalskog šatora na Gatu Karoline riječke popratilo velikim pljeskom.


– Vjerujte mi, ovoliko dječje radosti može samo Rijeka pružiti, a o gostoprimstvu ovdašnjih ljudi da i ne govorimo. Hvala velikom srcu Rijeke, poručila je profesorica Katarina, predvodivši maškarane uzdanice iz vukovarske osnovne škole Nikole Andrića.


Šareni labirint tuzemnih maškarica izvan primorsko-goranskih granica, činili su još Višani s »morskog dna«, a kada su se njima pridružili mali prijatelji iz susjednih zemalja, nije bilo kraja oduševljenju vjerne publike, koja, kako brojem tako i podrškom, nije nimalo zakazala. Davno zacrtan put prijateljstva i ove su godine nastavili učenici riječkih osnovnih škola, koji su bili više nego dobri domaćini.


Tako su »Vežićki tići« gostoprimstvo iskazali »džokerima« iz Pančeva, učenici OŠ Gornja Vežica »rođendanske svijećice« zajedno gasili sa »zečićima« iz OŠ »Nikolaj Velimirović« iz Šapca, »Trsački kuharići« pripremili najbolje specijalitete za ljubljanske školarce, a »pčele« iz Mozirja uživale su u društvu »djece cvijeća« OŠ Podmurvice.  


Ni manje ni više no 260 »crvenkapica« iz grupe Fioi Fiumani zacrvenilo je Korzo. A to još i nije bila najveća grupa – prešišali su ih brojkom sudionici pravog »pidžama partyja« iz Matulja, koji su javnosti poručili da se okane briga i pridruže im se u zabavi.


A što još tu svega nije bilo – »čivera« s Kantride koji su pokazali kako za građevinare ipak ima kruha, »Afrikanaca« s kojima je ples za tjeranje bure otplesao i svima dobro znani Obi, »veselog stada« koje je ovce i pastire dovelo u centar grada, »Snjeguljice i 70 patuljaka« iz Triblja i Bribira, malih »čarobnjaka« koji su već prethodno začarali svoje Viškovo i svoju Klanu, delničkih »smajlića«, skradskih »indijanaca«, razdraganih »strašila« iz Crikvenice… uh, tko bi sve nabrojio te ljepote.


U ponedjeljak, 28. veljače 2011. Novi list vam donosi veliki prilog o Dječjoj karnevalskoj povorci. Ne propustite!