SDP odabrao kandidate za lokalne izbore u PGŽ

Dizajner Danijel Popović adut SDP-a za Delnice; Obersnel i Dujmić idu po još jedan mandat

Tihana Tomičić

Rijeka i Opatija idu utabanim stazama – Vojko Obersnel i Ivo Dujmić »pucaju« na još jedan mandat. Novi kanditati su Toni Štimac u Lokvama, Kristijan Rajšel u Čabru, Dino Manestar u Crikvenici, Mirela Ahmetović u Omišlju te Mario Sirotić koji će u Bakru pokušati preoteti primat HDZ-ovcu Tomislavu Klariću



RIJEKA  SDP-ovci su već gotovo spremni za lokalne izbore. Županijski odbor utvrdio je kandidature za lokalne izbore za 19 gradova i općina od ukupno 36 u PGŽ, a i ostali će svoje kandidature oslužbeniti do kraja mjeseca, kako najavljuje županijski šef stranke Zlatko Komadina. 


  Najveći gradovi donose najmanje iznenađenja. Vojko Obersnel u Rijeci i Ivo Dujmić u Opatiji ostaju kandidati i za izbore 2013. godine, jednako kao što će se i na Rabu ponovno pojaviti Rosanda Krstinić Guščić, koja je kao obnašateljica dužnosti naslijedila Zdenka Antešića. 


  No, s druge strane ima i nekih novosti. Tako će kandidat SDP-a u Delnicama biti Danijel Popović, svjetski proslavljeni dizajner, među ostalim poznat i po tome što je dizajnirao znameniti logotip Heinekena s crvenom zvijezdom. Sad se vratio u Gorski kotar, iz kojega potječe, i bit će kandidat SDP-a, ali kao nestranački čovjek. Općenito, u goranskim gradovima i općinama ima još novosti: kandidat za Lokve bit će Toni Štimac, a za Čabar Kristijan Rajšel. »Stari« su kadrovi pak Anđelko Florijan u Ravnoj Gori, Ivica Padavić u Mrkoplju i Željko Mirković u Vrbovskom. 




  U Općini Čavle sve po starom: Željko Lambaša, kao i u Matuljima – Mario Ćiković. U Gradu Bakru, pak, SDP se odlučio na mlade snage nasuprot etabliranog i popularnog HDZ-ovog Tomislava Klarića: kandidat je mladi Mario Sirotić, predsjednik tamošnjeg Foruma mladih SDP-a. Praktički, potpuno novo lice s velikim zadatkom pred sobom. No, on nije jedini od mlađe ekipe na koju se SDP oslanja. I u Crikvenici SDP ide s mladim, ali već prilično iskusnim Dinom Manestrom koji ima velike šanse nasuprot kompromitiranog HDZ-ovog Damira Rukavine. 



    RIJEKA » Vojko Obersnel 


  OPATIJA » Ivo Dujmić 


  DELNICE » Danijel Popović 


  LOKVE » Toni Štimac 


  ČABAR » Kristijan Rajšel 


  RAVNA GORA » Anđelko Florijan 


  MRKOPALJ » Ivica Padavić 


  VRBOVSKO » Željko Mirković 


  ČAVLE » Željko Lambaša 


  MATULJI » Mario Ćiković 


  BAKAR » Mario Sirotić 


  CRIKVENICA » Dino Manestar 


  OMIŠALJ » Mirela Ahmetović 


  KRALJEVICA » Višnja Gudac



SDP je zasad dao podršku dvama kandidatima PGS-a – Miroslavu Uljanu u Kostreni i Branku Juretiću u Jelenju. 


U tijeku su razgovori i za neka druga mjesta gdje bi se podržalo PGS-ovce, a dogovaraju se i odnosi s HNS-om, primjerice za Cres, neke općine na Krku itd… U tom smislu, najzanimljivije će biti u Kraljevici: tamo se u mirovinu povlači načelnik Josip Turina, a HNS i SDP bit će izravno suprostavljeni. HNS-ova kandidatkinja je županijska šefica Nada Turina-Đurić, dok SDP kandidira Višnju Gudac, tek odnedavna članicu stranke.



  Mlada je i kandidatkinja za Omišalj: magistrica ekonomije Mirela Ahmetović, aktivna i u Forumu žena, za koju u lokalnoj organizaciji smatraju da može parirati dugogodišnjoj vladajućoj ekipi.  

Pretpostavlja se da će u Kastvu kandidat opet biti Ivica Lukanović, no tu odluku tek treba formalizirati, jednako kao i kandidaturu šefa Foruma mladih Hrvatske Saše Đujića u Novom Vinodolskom, gdje će se voditi jedna od najzanimljivijih bitaka: ona s Olegom Butkovićem, jakim čovjekom HDZ-a, pogotovo sada s Karamarkovom podrškom. Butković je šef županijskog HDZ-a i glavni kadrovik stranke na ovom području i bit će zanimljivo vidjeti hoće li sebe iskadrovirati kao kandidata za župana na megdanu sa Komadinom, ili pak nasuprot Đujiću u Novome, gdje čvrsto drži vlast, ali i vuče repove afere Resort za sobom. Ostale kandidature uskoro će biti poznate.