Odluka

Disonantni tonovi oko održivog gospodarenja otpadom: Klana jedina za odvojeno prikupljanje biootpada

Andrej Petrak

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Smatramo lošim rješenjem da se biootpad prikuplja zajedno s miješanim komunalnim otpadom, obrazložio je stav nezavisne liste mladih, HDZ-a i nezavisne Ines Cristine Medvedić Jeterić, Igor Iskra. Drugačijeg stava bili su vijećnici SDP-a, PGS-a kao i načelnica Željka Šarčević Grgić



KLANA Općinski proračun Klane 2017. godinu završio je u plusu od gotovo 150.000 kuna, izneseno je na sjednici klanjskog Općinskog vijeća.


– Pozitivno poslovanje Općine ostvarili smo uštedama i pravilnim raspolaganjem općinskim sredstvima. Uštede i ostvarivanje nešto viših prihoda od planiranih rezultirali su plusom u proračunu. Indeksi izvršenja pojedinih stavki svi su iznad 80 posto, što pokazuje da je proračun bio dobro rebalansiran, objasnila je načelnica Klane Željka Šarčević Grgić.


Dok je izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna prošao bez veće rasprave, znatno više vremena trebalo je do usvajanja odluka, kojima se Klana, poput drugih jedinica lokalne samouprave u riječkom prstenu, usklađuje s novim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i vezanom Uredbom. Javna usluga prikupljanja otpada dodijeljena je riječkom Komunalnom društvu Čistoća, a glasovima nezavisne liste mladih, HDZ-a i nezavisne Ines Cristina Medvedić Jeterić usvojen je amandman, kojim se Općina i KD Čistoća obvezuju na odvojeno prikupljanje bio otpada.





Klana je tako postala jedina lokalna samouprava u riječkom prstenu koja je odluku promijenila na način da se uvodi odvojeno prikupljanje biootpada. Slučaj ilustrira praktičnu nemogućnost provođenja zakonskih odredbi o odvojenom prikupljanju biootpada u sustavu Čistoće.


Ako se netko u Klani odluči na dodatnu kantu, umjesto kompostera radit će uzaludan posao, jer će taj odvojeni biootpad kasnije završiti na Marišćini zajedno s ostalim miješanim komunalnim otpadom, a opet će morati platiti odvoz te kante. S druge strane, na Krku će, kao i godinama dosad, posebno odvajati biootpad, bez ikakvih problema, no tamošnje komunalno društvo Ponikve ima svoju kompostanu, iz kojeg svakom stanovniku jednom godišnje pripada vreća humusa.



Niži računi


– Odvojeno prikupljanje biootpada jedino je što je u skladu s novim zakonom i uredbom, sve ostalo bi bilo pogrešno. Dugo smo razmišljali o ovoj odluci i drago nam je da je načelnica udovoljila i produljila javnu raspravu kako bi mogli kvalitetno raspraviti ovu temu. U Klani se već puno ljudi odavno bavi kompostiranjem, a budući da praktički svi imaju svoje dvorište, smatramo lošim rješenjem da se biootpad prikuplja zajedno s miješanim komunalnim otpadom. Bolje je da se odlučimo na odvojeno prikupljanje biootpada i kompostiranje, što će u konačnici mještanima donijeti bitno niže račune, objasnio je predsjednik Općinskog vijeća Igor Iskra.


Drugačijeg stava bili su vijećnici SDP-a, PGS-a i nezavisni Valter Štemberger, koji su glasovali protiv ovog amandmana, koji nije prihvatljiv ni klanjskoj načelnici.


– Smatramo nepotrebnim mještane opteretiti novim troškovima za nabavu posebnih kanti za bio otpad, te dodatnih odvoza otpada, pogotovo u situaciji kad je Općina već izrazila javni interes za nabavku 600 kompostera. Tko god bude svoj bio otpad bacao u posebnu kantu za ovu vrstu otpada neće ništa postići, jer sav taj otpad završavat će s drugim miješanim komunalnim otpadom na Marišćini. Prema tome, uvođenje posebnih kanti za bio otpad nema nikakvog smisla, stava je načelnica Klane Željka Šarčević Grgić.


Široka kampanja


Igor Iskra zastupa pak stav da se posebne kante za bio otpad u odluci nalaze čisto formalno, kako bi se zadovoljile zakonske obveze, dok je namjera da svi mještani koriste kompostiranje.


– Svaki mještanin pri potpisivanju izjave s KD-om Čistoća moći će navesti želi li komposter ili kantu za biootpad. Namjeravamo pokrenuti široku edukativnu kampanju o koristima kompostiranja, u koju se i osobno namjeravam puno uključiti. Ovakav pristup otpadu neće donijeti nove troškove, već dapače niže račune mještanima, jer neće morati odvoziti bio otpad, što bi se inače naplaćivalo.


Sve će se javno vidjeti već nekoliko mjeseci po uvođenju ovakvog sustava, kad će se jasno moći vidjeti razlika u računima u Klani i ostatku riječkog prstena, čije su sve lokalne samouprave odlučile bio otpad prikupljati zajedno s miješanim komunalnim otpadom, kako im je to predložila Čistoća, rekao je Igor Iskra. On je zajedno s nezavisnim vijećnicima i vijećnicima Mosta iz Klane, Viškova, Bakra i Rijeke pokrenuo postupke ocjene zakonitosti donesenih odluka u tim lokalnim sredinama.