Bliži pacijentima

Dislocirane ambulante: Riječki kirurzi pokreću ambulantu u Delnicama

Barbara Čalušić

Prof. dr. Larisa Prpić Massari, dr. Franjo Lovasić, prim. dr. Aleksandra Pirjavec i doc. dr. Aldo Ivančić * Foto: V. KARUZA

Prof. dr. Larisa Prpić Massari, dr. Franjo Lovasić, prim. dr. Aleksandra Pirjavec i doc. dr. Aldo Ivančić * Foto: V. KARUZA

Sljedeći utorak s radom počinje ambulanta za opću i plastičnu kirurgiju, dok u četvrtak svoja vrata otvara ambulanta za torakovaskularnu kirurgiju



RIJEKA » Nakon dislociranih ambulanti na Zametu i Vežici u kojima rade specijalisti Kliničkog bolničkog centra Rijeka, kirurzi iz riječke bolnice pokreću ambulantu u delničkom Domu zdravlja. Ambulante za opću i plastičnu kirurgiju te ambulanta za torakovaskularnu kirurgiju u Delnicama radit će svaki drugi tjedan u mjesecu pa tako sljedeći utorak s radom počinje ambulanta za opću i plastičnu kirurgiju, dok u četvrtak svoja vrata otvara ambulanta za torakovaskularnu kirurgiju.


  Princip upućivanja ostaje isti kao i s dislociranim ambulantama na Zametu i Vežici pa pacijente na pregled ili kontrolu naručuje njihov izabrani liječnik e-uputnicom. U KBC-u Rijeka ističu da već u ovom trenutku imaju više naručenih pacijenata koje će u Delnicama idući tjedan pregledati kirurzi.


 


 Novost za sve




Kao što je to bio slučaj s početkom rada ambulanti na Zametu i Vežici, i delničku će kiruršku ambulantu otvoriti šefovi klinika, zavoda i odjela: dr. Franjo Lovasić, pročelnik Zavoda za opću, onkološku, plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju, prim. dr. Aleksandra Pirjavec, voditeljica Odjela za plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju te predstojnik Klinike za kirurgiju i pročelnik Zavoda za torakovaskularnu kirurgiju doc. dr. Aldo Ivančić.


  – Ovo je za nas novost jednako kao i za ljude koje ćemo pregledavati. Zato za početak idu predstojnici klinika i zavoda kako bismo vidjeli kako sustav funkcionira i znali mu se prilagoditi i dalje organizati. Kad je riječ o kirurgiji u Delnicima, valja reći da u ambulantama rade subspecijalisti kirurgije, ili možda da bi pacijentima bilo jasnije, oni liječnici koji ih liječe i ovdje u KBC-u Rijeka. Također, vrata ambulanti u riječkoj bolnici i dalje su otovrena za sve pacijente iz Gorskog kotara koji se ovdje žele pregledavati – ističe predstojnik riječke Klinike za kirurgiju.



Delnička kirurška ambulanta radit će svakog drugog utorka i četvrtka u mjesecu u vremenu od 13 do 17 sati. Kao razlog rada u popodnevnim satima u KBC-u Rijeka navode zimske uvjete na cestama. Vjeruju da su u to vrijeme ceste u pravilu očišćene od snijega te da će riječki liječnici lakše na taj način doći do Gorana zimi nego oni do njih.



On vjeruje da će dislocirana kirurška ambulanta riječkog KBC-a u Delnicama značajno olakšati život Goranima koji će u ovu ambulantu moći doći na prvi pregled te na kontrolni pregled. S vremenom će se u delničkoj ambulanti početi obavljati i manji kirurški zahvati pod lokalnom anestezijom. Doc. dr. Ivančić napominje da je delnička ambulanta otvorena i za pacijente koji nisu nužno pacijenti za plastičara ili vaskularca.


 


 Usmjeravanje pacijenata


– Mi ćemo znati gdje ih usmjeriti pa se liječnici obiteljske medicine koji imaju dvojbe ne trebaju ustručavati slati nam i takve pacijente kao u svojevrsnu trijažu – dodao je doc. dr. Ivančić.   Prema njegovoj procjeni, riječka Klinika za kirurgiju ima između 15 do 30 posto pacijenata iz Gorskog kotara te je ovo dobar način da se riječki kirurzi približe pacijentima i da olakšaju posao kirurzima u bolnici, a pacijentima iz Gorskog kotara smanje barem jedan nepotreban dolazak u Rijeku.


Dislocirane ambulante na Vežici i Zametu u manje od mjesec dana obradile su sveukupno 450 pacijenata. Prof. dr. Larisa Prpić Massari, pomoćnica sanacijskog upravitelja za kvalitetu, kaže da najveći interes pacijenata vlada za psihijatrijsku ambulantu, kao i dermatološku, reumatološku i urološku.   – S obzirom da je nefrološka ambulanta imala nešto manji interes naših pacijenata, umjesto nje u rad riječkih dislociranih ambulanti uveli smo još jednu psihijatrijsku ambulantu. Hoćemo li isto učiniti i s ostalim specijalnostima za kojima vlada interes naših pacijenata, ovisi ponajprije o prostornim uvjetima, rekla je prof. dr. Prpić Massari.


  – U Delnicama ćemo imati jako lijep prostor, s puno mogućnosti, pa ćemo vidjeti bi li se dalo proširiti usluge na dijagnostiku naših bolesnika, a možda nam zatreba ortoped i traumatolog – smatra doc. dr. Ivančić.


  Delnička kirurška ambulanta mogla bi, prema mišljenju dr. Franje Lovasića, postati mjesto koje će privući i pacijente s drugih područja koji gravitiraju riječkoj bolnici, poput pacijenata iz Ogulina.   – U sklopu plastične ambulante obavljat će se preventivni i kontrolni pregledi dojke, a postoji mogućnost da postanemo i samostalna ambulanta, budući da imamo dosta pacijentica iz Gorskog kotara. Nedavno je ovdje osnovan i ogranak Lige za borbu protiv raka. Što se tiče manjih zahvata koje bismo obavljali, to bi bile uglavnom core biopsije za palpativne lezije, uz pomoć ultrazvuka koji će imati naši torakovaskularni kirurzi, kaže dr. Lovasić.

  Da velik broj pacijenata iz Gorskog kotara gravitira riječkom KBC-u, potvrđuje i prim. dr. Aleksandra Pirjavec. Ona će sa svojim kolegama za početak u Delnicama obavljati kontrolne preglede starih pacijenata, ali i prve preglede na kojima će se vidjeti je li pacijent za ambulantnu operaciju ili pak za smještanje na odjel. I ona vjeruje da će s vremenom raditi manje operacije poput manjih kožnih promjena, madeža, ateroma i lipoma.