Profunkcionirao najnoviji projekt riječkog KBC-a

Dislocirane ambulante: Reumatologu na Vežicu došlo 15-ak pacijenata

Barbara Čalušić

Uglavnom ćemo se baviti prvim pregledima – prof. dr. Srđan Novak * Foto: S. DRECHSLER

Uglavnom ćemo se baviti prvim pregledima – prof. dr. Srđan Novak * Foto: S. DRECHSLER

Većina ih je naručena na prvi pregled, a tek manji dio na kontrolu koju su ovaj put umjesto u poliklinici riječke bolnice mogli obaviti na, za većinu njih, praktičnijem i ugodnijem mjestu, bez čekanja 



RIJEKA » Dislocirane ambulante, najnoviji su projekt Kliničkog bolničkog centra Rijeka od ponedjeljka su smještene u nekadašnjim zdravstvenim makrocentrima na Vežici i Zametu gdje će se tijekom tjedna izmijenjiivati deset specijalinosti. Od ponedjeljka do petka na Zametu naizmjenice u jutarnjim i poslijepodnevnim satima ordiniraju liječnici specijalisti urologije, onkologije, nefrologije, endokrinologije i neurologije dok na Vežici rade dermatolozi, reumatolozi, specijalisti nuklearne medicine, hematolozi i psihijatri. 


  Jučer je prema rasporedu u makrocentru Vežica radila reumatološka ambulanta kroz koju je od 15 do 20 sati prošlo petnaestak pacijenata. Većina njih u dislocirane ambulante naručena je na prvi pregled, a tek manji dio na kontrolu koju su ovaj put umjesto u poliklinici riječke bolnice mogli obaviti na, za većinu njih, praktičnijem i ugodnijem mjestu, bez čekanja. Naručeni su u točno vrijeme tako da smo tijekom našeg posjeta suterenskim prostorijama doma zdravlja na Vežici gdje su smještene dislocirane bolničke ambulante zatekli samo jednu pacijenticu. 


  – Došla sam malo ranije pa zato čekam. Jako sam zadovljna što ne moram ići na polikliniku u riječku bolnicu. Ja sam već stalni pacijent, ponuđeno mi je da dođem ovdje na kontrolu, a to mi odgovara jer živim u Sušačkoj Dragi. Mislim da je u redu da se na ovaj način rastereti bolnica i poliklinika, kazala nam je Slađana Vatavuk koja je jučer čekala pregled reumatologa. 




  U projektu dislociranih ambulanti samo u svibnju sudjelovat će tridesetak specijalista riječke bolnice, među njima i značajan broj predstojnika klinika i pročelnika zavoda. Mjesta za preglede u svibnju još uvijek ima. 


  Svrha dislociranih ambulanti je omogućiti bolju i bržu dostupnost zdravstvene zaštite građanima u blizini njihovih domova. Posebno je važna uloga ovih ambulanti u slučaju starijih, teško bolesnih i teško pokretnih osoba kojima je odlazak u bolnicu ponekad vrlo teško izvediv. Nerijetko zbog otežanog dolaska ti pacijenti pregled odgađaju što može dovesti i do neželjenih posljedica i komplikacija.


   Ambulante na Vežici i Zametu zamišljene su kao mjesta ranog otkrivanja bolesti, a pacijenti kojima se utvrdi određena dijagnoza iz ovih će se ambulanti internim uputnicama upućivati u bolnicu na daljnju obradu. 

  Tako je i rad ambulante za reumatologiju usmjeren uglavnom na pacijente s upalnom križoboljom i ranim artritisom. U njihovom slučaju dijagnoza je izrazito važna kako bi što prije došli do reumatologa. S obzirom da se bolesti poput upalne križobolje javljaju u mlađoj, radnoaktivnoj populaciji, reumatološka ambulanta radi u poslijepodnevnim satima.


  – Uglavnom ćemo se baviti prvim pregledima kao što je to slučaj danas. Danas se javilo nekoliko naših stalnih pacijenata kojima ova lokacija bolje odgovara. Naručivanja za svibanj su još uvijek otvorena, a u ambulanti će se izmjenjivati kolege reumatolozi, objašnjava prof. dr. Srđan Novak.