Nova blokada Marišćine

Direktor Ekoplusa: ‘Smrad na Marišćini nestat će do kraja godine’; Prosvjednici: ‘Lažete nam u oči’

Biljana Savić

Foto Biljana Savić

Foto Biljana Savić

Prosvjednici su jutros tijelima spriječili ulaz u Centar kamionima Čistoće. No malo kasnije, kamioni su bez problema ušli na sporedni ulaz. Situacija oko Marišćine eskalira posljednjih tjedana



Dvadesetak građana Marčelja radno jutros blokiralo je glavni ulaz u Centar za gospodarenje otpadom Marišćina.


– Smrdi svaku večer od 18 sati do 9 ujutro. Smrad se osjeti sve dalje i dalje. Neizdrživo je po noći jer nas budi kad uđemo u sobu. Mjerna stanica na lokaciji Pogled Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pokazuje da je sumporov vodik debelo premašio granične vrijednosti i to za više od tri puta, rekao je Igor Ferk, jedan od prosvjednika. 


Prosvjednici su jutros tijelima spriječili ulaz u Centar kamionima Čistoće. No malo kasnije, kamioni su bez problema ušli na sporedni ulaz. 




Pred prosvjednike su izašli direktor “Ekoplusa” Josip Dedić i njegov zamjenik Sanjin Vičević.


Dedić je prosvjednicima, koji su mu rekli da im laže u oči, kazao da u Centru Marišćina nema smrada, da su ga gotovo u potpunosti sanirali. Priznaje da se povremeno možda javi zbog visokih temperatura, ali i da sve njihove ophodnje dokazuju da je puno toga napravljeno za otklanjanje smrada i da su rezultati vidljivi.


Također, Dedić je podsjetio na svoje nedavno obećanje javnosti da će do kraja godine Ekoplus trajno riješiti problem smrada.


– Želimo trajno rješenje. Do kraja godine će potpuno i trajno biti riješen ovaj problem i sustav će biti pod kontrolom. Želimo dugoročno upravljanje cijelim sustavom, a ne polovična rješenja. Ukoliko se to do kraja godine ne dogodi, zna se koje su posljedice, kazao je Dedić. 


Foto Biljana Savić


Foto Biljana Savić



Situacija oko Marišćine eskalira posljednjih tjedana. Sinoć smo objavili otvoreno pismo Renata Simčića koji traži da se njegovoj obitelji osigura zamjenski smještaj.


– Čime smo mi stanovnici Marčelja zaslužili takav tretman? Čime smo mi to stanovnici Marčelja zaslužili trovanje? Čime su to stanovnici Veprinca, Kastva, Rupe, Delnica, Fužina, Kantride itd. bolji od nas? Osim ako mi ne možete dati odgovore na gore postavljena pitanja koja će jasno i eksplicitno dokazati da sam ja to na bilo koji način zaslužio, od danas osigurat ćete zamjenski i adekvatni smještaj kako je prethodno zatraženo, navodi.


Tablica


Tablica