Tržnica

Đir po riječkoj placi: Lubenica ima talijanskih, slavonskih, grčkih i iz doline Neretve

Slavica Kleva

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Ovih dana prodavači na tržnici dobit će nove ugovore o najmu štandova, pa se nadaju da će se prodaja prilagoditi uvjetima poslovanja 21. stoljeća, da će biti više reda i unaprijeđeni uvjeti skladištenja namirnica



RIJEKA Dinje i lubenice postupno su preuzele primat trešnjama koje su ove godine, moramo priznati, bile dugo prisutna na štandovima i izuzetno dobre kvalitete. Lubenica ima talijanskih, slavonskih, grčkih i iz doline Neretve. Cijenom između 5 i 6 kuna za kilogram. U razgovoru s bračnim parom Marjanom i Duškom Diklićem koji punih 25 godina »štanduju« na glavnoj riječkoj tržnici, »brend« su za krumpir, domaći luk, češnjak, svježi kupus, paprike i rajčicu, ali i lubenice i dinje.


– Cijenom su se ovih dana izjednačile talijanske iz okolice Padove i ove, konkretno vukovarske lubenice, po šest kuna. S obzirom na to da je tek početak naših lubenica, cijena je ista, ali za koji dan će početi padati i cijena naše lubenice – kaže nam Duško Diklić. Za zadarsku dinju, slatku kao med, ekstra klase, treba izdvojiti šest kuna.


 Od polja do štanda


– Toliko je dinja rodila ove godine, da iz okolice Zadra odakle je nabavljamo, po nabavnoj cijeni od tri ili četiri kune, ne znaju što će s njom, izvrsno je rodila – dodaje naš sugovornik. Mladi kukuruz šećerac varira cijenom između dvije i tri kune po komadu, ili četiri komada za deset kuna. Domaći luk je po 8 kuna, kilogram češnjaka po 50 kuna uzgojen je u okolici Pazina. Rajčica je iz Zadra i stoji 10 kuna, kupus iz okolice Zagreba prodaje se po 6 kuna, a paprika iz Virovitice, velika, zdrava, hrskava je između 8 i 10 kuna za kilogram. Krastavac s istarske zemlje ima cijenu od 8 kuna. Pitamo bračni par Diklić kakva je trenutna potrošačka situacija, a odgovor stiže kao iz topa:




– Nula.


– Slabo je to sve, nekad sam opskrbljivala dvadesetak trgovina i dvadesetak restorana, sada se priča svela na dva do tri subjekta. Vlasnici restorana uglavnom se okreću velikim trgovačkim lancima, nabavljaju povrće, voće i meso peglanjem kartice, plaćanje s odgodom je postalo naša svakodnevica. Skupo im je kupiti na tržnici svježe i domaće, ali čast iznimkama, ima i onih kojima je itekako stalo da u svojim restoranima ponude svježu namirnicu – nastavlja Marjana.


– Pa cijena krumpira nije se mijenjala dvadeset godina, stalno varira između 3 i 5 kuna za kilogram. Danas je petak, a ljudi baš i nema, počeli su godišnji odmori – dodaje Duško.


 Novi ugovori o najmu


Ovih dana prodavačima na tržnici dolaze i novi ugovori o najmu štandova.


– Znate da smo prešli kod novog poslodavca, nadam se da će uvjeti biti bolji, da nećemo samo obnoviti ugovore, nego i prilagoditi prodaju uvjetima poslovanja 21. stoljeća, da će biti više reda i tehnološki unaprijeđeni uvjeti – nada se naš sugovornik.


Činjenica jest da je problem skladištenja namirnica velik, rijetki su prodavači koji imaju propisnu komoru za skladištenje, javna je tajna da mnogobrojni prodavači koriste podrume okolnih zgrada kao skladište za namirnice, što otvara mnoga druga pitanja higijenskog minimuma, pa dogovor s konzervatorima u vezi s prekrasnim skladištima koje bi trebalo staviti u funkciju, treba pozdraviti, prije svega na dobrobit svih koji rade i žive od tržnice, a nadasve kupaca.