Novi počasni profesori

Dies Academicus: Riječko Sveučilište proslavilo svoj Dan dodjelom nagrada najboljima

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



RIJEKA – Kontinuiran porast broja objavljenih znanstvenih radova, porast sredstava dobivenih kroz EU projekte, povećanje broja studenata u STEM i IT području, veća međunarodna mobilnost studenata, 298 novih UNIRI projekata i potpora, povećanje proračunskog financiranja za 19 posto – samo su neki od uspješnih iskoraka koje je Sveučilište u Rijeci napravilo u posljednjih godinu dana, a koje ja na svečanoj sjednici Senata apostrofirala rektorica prof.dr. Snježana Prijić Samaržija.


Dies Academicusom, kao središnjem događanjem ovogodišnjih Dana Sveučilišta, obilježena je 46. godišnjica te ustanove, a svečana je sjednica okupila predstavnikie svih hrvatskih sveučilišta, kao i sveučilišta iz Maribora, Banja Luke i Zenice. 


Nagrade najboljima


U sklopu svečane sjednice Senata dodjeljena su počasna zvanja i titule professor emeritus umirovljenim redovitim profesorima: Aleksandri Pejčić s Učiteljskog fakulteta, Goranu Kalogjeri i Branku Rafajcu s Filozofskog fakulteta, Miljenku Kapoviću s Medicinskog fakulteta, Brunu Grpcu s Ekonomskog fakulteta te Božidaru Križanu i Josipu Brniću s Tehničkog fakulteta.




Dodijeljene su i Rektorove nagrade za izvrsnost, a dobitnici su studenti: Gorana Kvaternik, Ema Šepić, Patrizia Janković, Iva Marija Pitlović, Mateo Topalović, Jelena Kapeš, Predrag Uzelac, Tomislav Milanović, Leona Zajec, Monika Barić, Ivan Botički, Alma Ahmetović Rikić, Martina Demaria, Tihana Švaljek i Anja Križanec.


Studentom generacije proglašen je Ivan Botički, a rektorove nagrade za znanstveni/umjetnički ili stručni rad dobili su: Tomislav Krljan, Marina Rajšić i Andrej Belančić.


Volonterkom godine proglašena je Gabriela Begić, a studenticom aktivistkinjom Pegi Pavletić. Rektorovu nagradu za sport dobio je Leon Marcijuš, a za najbolji studentski projekt nagrađena je Valentina Halovanić.


Mezić i Parpura prvi počasni profesori


Po prvi puta Sveučilište u Rijeci promoviralo je i počasne profesore, a titula honoris professor pripala je znanstvenicima iznimne međunarodne reputacije prof.dr. Igoru Meziću i prof.dr. Vladimiru Parpuri. Strojarski inženjer, matematičar i profesor strojarstva prof.dr. Mezić na riječkom Tehničkom fakultetu diplomirao je s najvećim prosjekom ocjena u povijesti te ustanove, a danas predaje strojarstvo na Sveučilištu u Kaliforniji u Santa Barbari. Član je Američkog fizičkog društva, a za svoja istraživanja u područjima fizike, matematike i strojarstva dobio je brojne nagrade i priznanja. Nositelj je četiriju američkih patenata.



Profesor dr. Parpura riječki je zet koji je doktorirao neuroznanost i zoologiju na Državnom sveučilištu Iowa, a danas radi na Odjelu za neurobiologiju Sveučilišta u Alabami u Birminghamu. Član je Akademije Europe i dobitnik je brojnih nagrada, uključujući nagradu Nikola Tesla i nagradu PACE te je jedan je od vodećih stručnjaka na području primjene nanotehnologije u istraživanju živčanih stanica.