Višegodišnji trud volontera poništen u danu

Devastacija Lokvice: Vandali uništili zelenu oazu na Donjoj Drenovi

Ljiljana Hlača

Klupice za djecu i drvene table za označavanje biljnih kultura iščupane su iz zemlje, išarana je i polomljena info ploča na ulazu, a stabla drena i ostalih biljaka su polomljena



RIJEKA » Područje oko Lokvice podno Velog vrha na Donjoj Drenovi, koje su volonteri raznih udruga, grupa građana i ustanova dvije godine sustavno uređivali, prošlog je vikenda kompletno devastirano, upozorili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare čelnici Mjesnog odbora Drenova, Udruge Dren i Udruge Smart.



Predsjednik Mjesnog odbora Drenova Damir Medved ukazao je i na devastiranje Cvetkovog trga čije je otvorenje upriličeno prije svega mjesec i pol dana, a u čije je uređenje uloženo čak 2.400.000 kuna. Već su neki djelovi pošarani, počupane su biljke, opločenje ogrebano od skejtanja i slično. Naša namjera je da Trg bude mjesto okupljanja, ali i da se pritom pripazi na njegov inventar u kojeg je uložen novac cijele zajednice. Slijedom navedenog planiram sazvati zbor građana kako bi se o tome raspravljalo, ali i o mogućnosti da se na Drenovi predvidi mjesto, primjerice, za skejtanje kako bi se barem neka oštećenja na Trgu zaustavila, najavio je Medved.





  Ovo nije prvi put da je Lokvica na meti vandala, no ovog puta cijeli drveni inventar (klupice za djecu i drvene table za označavanje biljnih kultura) nepoznat netko iščupao je zemlje, išarana je i polomljena info ploča na ulazu, dok su stabla drena i ostalih biljaka polomljena. Kap je to koja je prelila čašu, ali potaknula sudionike projekta uređenja ove male zelene oaze da putem medija upute apel građanima da na svako neodgovarajuće ponašanje reagiraju, ističući da je važno da se počinitelji pronađu te da se zaustavi ovaj oblik primitivizma i divljaštva.


  – Svatko ima pravo na korištenje prirode, okoliša, ali nitko nema pravo uzrupirati i uništavati nešto što je zajedničko. Lokvica je trn u oku onima koji ne drže do projekta na opću korist Drenove i njezinih stanovnika, ali i drugih Riječana koji ovamo dolaze zbog njezinih šetnica i ljepota, naglasila je tom prilikom Vesna Lukanović iz Udruge Dren, otkrivajući da ih ove antiekološke poruke neće obeshrabriti, već će Lokvicu ponovo urediti i popraviti.


  Kristian Benić, također iz Udruge Dren, dodao je da je apsurdno da se nešto iza čega stoje obični građani – koji su pritom u sve to uložili svoju energiju, volju i slobodno vrijeme – tretira na jedan takav način.


  – Već po prvoj akciji kada smo iz Lokvice izvukli hrpu raznog otpada od keramike, plastike i slično netko je odlučio svo to smeće natrag baciti u jezerce, dodao je Benić.


  Lokvica se posljednjih tjedana nešto intenzivnije uređivala u okviru pilot projekta »Šumski vrtić« i akcije »Hrvatska volontira«, a kroz dvije godine doprinos njezinom novom ruhu dale su udruga Smart, Dren i Zona00, Mjesni odbor Drenova, Dječji vrtić Rijeka – ogranak Drenova, Gradska knjižnica Rijeka i grupa građana Drenjulić. U uređenje je »ugrađeno« više od 1.000 volonterskih sati, uloženo oko 10 tisuća kuna, a na projektima je radilo i do 30-ak volontera, saznali smo od Marte Hauser iz Udruge Smart. Da su njihovi napori urodili plodom ukazuje i podatak da je spomenuto zeleno područje postalo omiljeno okupljalište planinara, šetača te mališana Dječjeg vrtića Drenova, koji su u više navrata uživali u prirodi kroz razno odgojno-obrazovne programe.