Peta generacija

Demo dan Startup inkubatora Rijeka: Iz pogona novih ideja izašlo još 11 proizvoda

Karolina Krikšić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA I peta generacija korisnika Startup inkubatora Rijeka, što je tijekom proteklih šest mjeseci razvijala svoje poslovne ideje, dokazala je da se u Ružićevoj 14 uistinu nalazi »pogon novih ideja«. Naime, na jučer održanom Demo danu, ukupno je 11 timova, odnosno 40-ak mladih kreativaca, u atriju HKD-a na Sušaku predstavilo svoje ideje te jasno dalo do znanja što su dosada učinili i što planiraju dalje.


Riječ je o redom inovativnim i korisnim projektima iz različitih područja – biotehnologije, IT-ja, produkt dizajna, odgojno-obrazovnog područja, tehničkog područja i proizvodno-uslužne djelatnosti, a na samom početku predstavljanja pete generacije korisnika, pročelnik Odjela gradske uprave za poduzetništvo, Andrija Vitezić istaknuo je da ga iznimno veseli što je sa svakom generacijom sve više ljudi u startup okruženju u kojem je postignuto sinergijsko djelovanje, a što na koncu rezultira sve većim brojem dobrih poslovnih ideja.


Trideset radionica


Viša savjetnica za pravne poslove i razvoj poduzetništva Odjela za poduzetništvo, Vlasta Linić napomenula je da je tijekom proteklih šest mjeseci 28 mentora održalo 80-ak konzultacija te je održano gotovo 30 radionica čime se nastojalo korisnicima pomoći da što uspješnije prijeđu put od vlastite poslovne ideje do proizvoda spremnog za tržište.




A već prvi tim koji se jučer predstavio, pokazao je i svoj gotov proizvod – zaštitu za novčanik u ženskim torbicama. Naime, »Lock IT Wallet« je proizvod što pruža zaštitu od krađe novčanika iz ženskih torbica u sredstvima javnog prijevoza, klubovima, koncertima… Čak do osam puta veću brzinu punjenja električnih vozila, ponudio je »Idea4« tim putem svoga superpunjača koji bi svoju primjenu našao i u avio te teškoj industriji, a tim je prilikom jučerašnjeg predstavljanja zahvalio Riječkoj razvojnoj agenciji Porin na pomoći pri izradi prototipa ovog punjača i razvijanju njihove ideje javno dostupnih punionica za električna vozila.


Hana Dutina predstavila je svoj štitnik za ramena (Shoulder guard) kao sigurnog partnera u zaštiti od ozljeda nastalih uslijed nošenja torbi i ruksaka, odnosno sigurne potpore vratnim žilama i kostima ramena kod nošenja teškog tereta, a definitivno »najslađi« projekt pete generacije je spoj čokoladnih pralina i hrvatskih autohtonih vina – Winine – što ga je osmislila food blogerica, gastronovinarka i slastičarka Nevena Buljan.


Upecaj stan


»InformGuest« naziv je online platforme namijenjene turistima, ali i pružateljima turističkih usluga koja gostima pruža uvid u ponudu smještaja, ali i same destinacije, a »Albero« je ime centra za edukaciju i samorazvoj koji bi učenicima od 5. do 8. razreda pružao pripremu za nastavu na tri jezika (hrvatski, engleski, talijanski), terensku nastavu i boravak u prirodi te korištenje prostora i infrastrukture Centra.


S ciljem omogućavanja stjecanja radnog iskustva još tijekom studija, članovi tima »Konektum/Workit« razvili su web platformu za povezivanje studenata i poslodavaca, dok je petero studenata koji nisu iz Rijeke pronašlo rješenje problema s kojim su i sami bili suočeni. Naime, njihova poslovna ideja »Upecaj stan« zapravo je moderan web oglasnik za studentske stanove s brojnim relevantnim informacijama vezanim uz okruženje u kojem se stan nalazi.


Sličan projekt je i »LiveIN«, web platforma što pruža usluge izrade izrade virtualnih šetnji nekretninama s digitalnim sustavom targetiranog oglašavanja, a projekt Wopicso osmišljen je s ciljem pružanja podrške te usmjeravanja kreativnih pojedinca i njihovih autorskih radova, odnosno predstavlja svojevrsnu nadgradnju projekta »Pook« što ga je tijekom četvrte generacije razvijala Silvia Nađ.


Svi timovi imaju jasno zacrtane ciljeve i nadaju se da će njihove ideje pomoći i strateški partneri, a što se pak daljnjih planova Startup Inkubatora Rijeka tiče, jasno je da nastavljaju s praksom educiranja i usmjeravanja potencijalnih poduzetnika pa je tako već za utorak, 24. svibnja najavljeno potpisivanje ugovora i predstavljanje šeste generacije korisnika Startup inkubatora Rijeka koja će tijekom sljedećih šest mjeseci razvijati 13 novih poslovnih ideja.