Provedeno sudsko rješenje

Deložacija u Medulićevoj u Rijeci: Zbog duga od 440 tisuća kuna uklonjena terasa Premiera

Damir Cupać

Uklanjanje terase i tende pod   policijskom pratnjom / Snimio Fiore VEŽNAVER

Uklanjanje terase i tende pod policijskom pratnjom / Snimio Fiore VEŽNAVER

Za terasu ispred »Premiera« Branko Grubišić nije imao s Gradom zaključen ugovor o korištenju javne površine, a kako sam nije postupio po rješenju o uklanjaju terase, to su jučer učinili komunalni redari



RIJEKA  Specijalne postrojbe Grada Rijeke u vidu komunalnih redara i u pratnji policije obračunale su se s terasom ugostiteljskog objekta Premier u vlasništvu Branka Grubišića u Medulićevoj ulici u Starom gradu i na taj način okončale sudska sporenja koja traju godinama.


U Odjelu gradske uprave za komunalni sustav navode da je komunalno redarstvo putem ugovornog izvršitelja pristupilo realizaciji rješenja o izvršenju od 18. prosinca 2015. godine, kao i dopuni istog rješenja od  25. siječnja 2016. godine, a kojima se nalaže vlasniku ugostiteljskog objekta Premier bar, Branku Grubišiću, uklanjanje opreme ugostiteljske terase koja se sastoji od kompletne opreme – stolova, stolica, vaza s cvijećem, drvenog podesta, konstrukcije držača tende, grijaćih tijela te ograde oko podesta i terase.


Sudsko sporenje


– Predmetnom dopunom rješenja izvršeniku je ostavljen rok do 3. veljače 2016. godine za postupanje po rješenju i uklanjanje opreme ugostiteljske terase. Kako nije postupio sukladno naloženome, izvršenje rješenja provedeno je pomoću treće osobe na odgovornost i trošak izvršenika.




Samom izvršenju prethodio je upravni postupak, proveden na način da je komunalni redar u prosincu 2015. utvrdio da je ispred ugostiteljskog objekta Premier-bar postavljena ugostiteljska terasa, a za koju nije zaključen s Gradom Rijekom ugovor o privremenom korištenju javne površine za ugostiteljsku terasu zbog nepodmirenog duga prema Gradu Rijeci. Temeljem toga, već je ranije u ožujku iste godine izdano rješenje o uklanjanju ugostiteljske terase s javne površine te, budući da vlasnik Branko Grubišić po tom rješenju nije postupio, ponovno je izdano rješenje o izvršenju.


O prisilnoj provedbi uklanjanja obaviještena je i stečajna upraviteljica Antonela Jolić Zubčić jer je stečaj otvoren krajem prošle godine, navode u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav.


Dugovanja Gradu


U Odjelu gradske uprave za gospodarenje imovinom iscrpno navode sva dugovanja koje prema Gradu Rijeci ima Branko Grubišić.


– Sukladno poslovnim evidencijama Grada Rijeke, Branko Grubišić kao vlasnik ugostiteljskog objekta Premier u trenutku otvaranja stečaja ima evidentiran nepodmireni dospjeli dug prema proračunu Grada Rijeke, u iznosu od 439.109 kuna, uvećano za zakonske zatezne kamate. Navedeno se dugovanje najviše odnosi na naknadu zakupnine i dugovanje prema predstečaju. Nakon otvaranja stečaja nastale su i nove, dospjele i nedospjele, obaveze prema Gradu. Ugovor o zakupu otkazan je još 29. kolovoza 2014.  i to zbog  neplaćanja zakupnine u iznosu glavnice od 39.384 kuna za razdoblje studeni 2013. godine, veljača, travanj-lipanj 2014. godine. Slijedom navedenog pokrenut je ovršni postupak radi prisilne naplate duga, te radi predaje i ispražnjenja poslovnog prostora kojeg zakupac po primitku otkaza ugovora nije dragovoljno ispraznio i predao u posjed Gradu. Istovremeno, zakupac nije podmirivao obveze preuzete po ranije zaključenoj predstečajnoj nagodbi. Sve do otvaranja stečajnog postupka, Grad je nastojao pronaći rješenje da se u okviru zakonskih propisa ovom zakupcu, kao i svim ostalim zakupcima koji zapadnu u poteškoće, omogući nastavak obavljanja djelatnosti, pojašnjava pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Vladimir Benac. Dodaje da Grad Rijeka kad god je to moguće povlači otkaz ugovora ako zakupac otkloni razloge otkaza odnosno podmiri ili na bilo koji drugi način regulira dugovanje zakupnine, kamata, ostalih naknada po osnovi korištenja poslovnog prostora i svih troškova nastalih u postupku iseljenja zakupnika i predaje poslovnog prostora u posjed Gradu, te u postupku naplate potraživanja. 

Umanjenje zakupnine


– No, 22. prosinca 2015. godine, Trgovački sud u Rijeci nad rečenim stečajnim dužnikom otvorio je stečajni postupak, a za stečajnog upravitelja je imenovana Antonela Jolić Zubčić iz Rijeke. Što se tiče pitanja umanjivanja zakupnine s osnove djelomične onemogućenosti u korištenju poslovnog prostora zbog izvođenja radova u okolici ugostiteljskog objekta, uvidom u poslovne evidencije utvrđeno je da je to učinjeno i to:  odobrenjem za umanjenje  mjesečnog iznosa zakupnine za 50 posto od 1. ožujka 2005. do kraja lipnja 2005. godine zbog izvođenja radova na izgradnji stambeno-poslovnog objekta na Grivici, te na način da je imenovanome odobren pomak roka za umanjenje mjesečno ugovorenog iznosa zakupnine.  Nadalje, imenovanom je prihvaćen i zahtjev za umanjenje naknade za postavu ugostiteljske terase za 50 posto u vrijeme trajanja građevinskih radova na izgradnji navedenog objekta. Isto tako, svim zakupnicima prostora u Medulićevoj, uključujući i Branka Grubišića, odobreno je umanjenje mjesečnog iznosa zakupnine za 50 posto u vrijeme trajanja građevinskih radova  na uređenju navedene ulice odnosno od 20. travnja 2007.  do 31. svibnja 2007. godine, naveo je Benac.