Pilot-projekt

Decentralizacija interneta: PGŽ odmakla u projektima širokpojasnog interneta

Srđan Brajčić

Župan Zlatko Komadina kaže da on vjeruje da je sa svojim bivšim suradnicima iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture dogovorio daljnji razvoj pristupa široko pojasnom internetu u PGŽ-u, što je također dio pilot-projekta e-Županija



RIJEKA Razvijanje e-Županije okupilo je u jučer u Primorsko-goranskoj županiji sve one koji mogu doprinijeti ovom strateškom projektu kojim se uspostavlja suvremena, regionalna elektronička uprava koja je na usluzi građanima, gospodarstvu, znanosti… Župan Zlatko Komadina kaže da on vjeruje da je sa svojim bivšim suradnicima iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture dogovorio daljnji razvoj pristupa široko pojasnom internetu u PGŽ-u, što je također dio pilot-projekta e-Županija.


– Sada smo u fazi kada imamo što ponuditi i nadam se da će ovaj naš pilot-projekt potpomognuti HAKOM kako bi se on dalje mogao razvijati i primjenjivati u drugim županijama. Posebno je važno istaknuti to da je projekt uspio u Gorskom kotaru, jer on je upravo namijenjen razvoju gospodarstva jednakih šansi, kao i tome da stanovništvo u ruralnim krajevima ima istu mogućnost pristupu internetu, kaže župan Zlatko Komadina i najavljuje da se o širenju ovog projekta razgovara i s gradovima Liburnije i otoka.


Župan Komadina ilustrira da se trenutačno traži partner za polaganje optičkih kablova koji upravo omogućuju brži internet. Dan Simonić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, kaže da je razvoj širokopojasnog interneta prioritet, a za to su predviđena i sredstva europskih fondova. Čak do dvije milijarde kuna u sedmogodišnjem periodu. Dražen Lučić, predsjednik vijeća HAKOM-a, pojašnjava da agencija želi razvijati pristup internetu na području cijele zemlje. Kao dobar primjer tog razvoja, navodi Primorsko-goransku županiju i Grad Rijeku.




– To ćemo preslikati na ostatak države. Želja nam da što više novca izvučemo iz europskih fondova u što kraćem vremenu, kako bi se svim građanima omogućila bolja kvaliteta interneta, kaže Dražen Lučić.


Dožupan Marko Boras Mandić napominje da se suština projekta e-Županija svodi na brzinu i dostupnost informacijama.


– Želimo da svi imaju jednaku šansu za pristup internetu, bez obzira gdje netko živi. To je županijska decentralizacija interneta, poručuje Marko Boras Mandić. Na novinarsko pitanje ima li ova faza razvoj e-Županije nekakve veze s posjetom hrvatske delegacije američkoj IT industriju, sudionici ovog sastanka složno kažu da – nema.