Upis hipoteke nad nekretninama utvrđen ništavnim

David i Golijat: Riječani sudskim putem pobijedili Erste banku

Robert Frank

Erste banka je izgubila pravo upisa hipoteke na stanovima 15 tužitelja što je učinila radi osiguranja povrata iznosa od milijun i 145 tisuća eura, odnosno kredita koji je 2006. godine sklopljen između Erste banke i tvrtke Tinj-Cro koja je investitor višestambene zgrade. Vlasnici su spomenute stanove uredno platili



RIJEKA Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Rijeci kojom se utvrđuje ništavnim upis hipoteke Erste banke na nekretninama 15 Riječana koji su kupili stanove od tvrtke Tinj-Cro, ono što je rijetkost u Hrvatskoj, postalo je realnost – organizirana grupa građana sudskim je putem pobijedila banku.


Presuda je, doduše, nepravomoćna što implicira kako je završeno tek prvo poluvrijeme utakmice u kojoj je s jedne strane bila banka, s druge sporni investitor, a u sredini, kao kolateralne žrtve, pojavilo se 15 kupaca stanova, građana koji su uredno platili svoje nekretnine, a čijom je pak prodajom Erste banka namjeravala namiriti svoja potraživanja prema investitoru, riječkoj tvrtki Tinj-Cro!


Presudom Općinskog suda, Erste banka je izgubila pravo upisa hipoteke na stanovima 15 tužitelja. Erste banka je upisala hipoteku radi osiguranja povrata iznosa od milijun i 145 tisuća eura. To je pak iznos kredita koji je 24. svibnja 2006. godine sklopljen između Erste banke i tvrtke Tinj-Cro. Kako bi osigurala svoja potraživanja prema tvrtki Tinj-Cro, Erste banka je upisala založno pravo na stanovima 15 kupaca. Općinski sud je, međutim, presudio kako je hipoteka nevaljana i nepostojeća te je zemljišno-knjižnom odjelu Općinskog suda u Rijeci naložio brisanje založnog prava radi osiguranja povrata iznosa od milijun i 145 tisuća eura. 




Zanimljivo da je Erste banka, prema iskazu Tinj-Croa, stavila hipoteke na stanove vlasnika znajući da su ih oni prethodno uredno otplatili, no Općinski sud takvo je ponašanje jasno sankcionirao nalogom za brisanjem takvog založnog prava. 


VIŠE U TISKANOM IZDANJU NOVOG LISTA, U ČETVRTAK, 5. PROSINCA 2013.