Prioriteti javne televizije

Danu oslobođenja Rijeke ni sekunde u “TV kalendaru”, HRT-u važnija tema bila “podjela Irske”

Damir Cupać

– S obzirom na sve ono što se događa u zadnje vrijeme, začudilo bi me da je taj prilog stavljen u TV-kalendar, izjavio je Obersnel



Dan oslobođenja Rijeke nije jučer, 3. svibnja, dobio ni sekunde prostora u emisiji HRT-a »TV kalendar«. Primijetili su to naši čitatelji, pa pitali zašto. Odgovore smo potražili na samom HRT-u. 


S HRT-a ponajprije pojašnjavaju kako je »TV kalendar« emisija koja traje deset minuta, koncipirana na način da sadržava prilog o jednome povijesnom događaju i jednoj povijesnoj ličnosti, a potom slijede rubrike posvećene umjetnosti ili sportu te na kraju rubrika »Nepoznato o poznatome«.


»Obavješćujemo vas da je u današnjemu izdanju emisije TV kalendar tema bila podjela Irske, odnosno događaj iz 3. svibnja 1921. godine. Dakle, izvijestilo se o događaju koji obilježava 95. obljetnicu. Uredništvo emisije nastoji obraditi tzv. okrugle obljetnice te je to i razlog današnjega odabira među povijesnim događajima«, poručuju s HRT-a. 




Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel dao je vrlo kratku izjavu i osvrt na Tv-Kalendar u kojemu nije bilo ni riječi o 3. svibnja 1945. godine, danu kada je Rijeka oslobođena.


– S obzirom na sve ono što se događa u zadnje vrijeme, začudilo bi me da je taj prilog stavljen u TV-kalendar, izjavio je Obersnel.