Sukob među mladim SDP-ovcima PGŽ

Danko Žitinić predsjednik Foruma, no prijeti poništenje konvencije

Tihana Tomičić

Ne može se reći da je pobijedio u normalnim okolnostima: praktički svi riječki delegati napustili su konvenciju, koja je potom održana na rubu kvoruma



RIJEKA -  Danko Žitinić izabran je večeras za novog predsjednika Foruma mladih SDP-a Primorsko-goranske županije. Iako je premoćno pobijedio sa 73 glasa podrške, dok je Marko Mataja Mafrici osvojio svega 3 glasa delegata, ne može se reći da je pobijedio u normalnim okolnostima: praktički svi riječki delegati napustili su konvenciju, koja je potom održana na rubu kvoruma.


Kako se saznaje, Nadzorni odbor županijskog Foruma mladih ocijenio je da 14 od 140 delegata nije bilo legitimno (jer su se prekasno učlanili u stranku), a ogorčeni tom činjenicom Riječani su napustili skup, koji je potom nastavljen uz niz prekida i napetosti za govornicom, a i u samoj dvorani Transadrije gdje je skup održan.


S obzirom na duboke podjele u stranci, koje se zadnjih mjeseci redovito odražavaju i na Forum mladih, i na ovoj konvenciji može se reći da su postojale dvije struje, pritom je pobjednik Žitinić, ugrubo govoreći, bio kandidat s podrškom gradske struje bliske Zoranu Milanoviću, dok je Marko Mataja Mafrici, koji je i županijski vijećnik, percipiran kao kandidat blizak Zlatku Komadini. No, ljudi koji su njega podržavali, a pripadaju formalno gradskoj organizaciji, otišli su, te je stoga njegov rezultat slabašan – tri glasa.




No, iako je Žitinić na kraju legalno izabran i nitko ne spori njegovu pobjedu, nagađa se da ovo nije kraj peripetija: u Nadzornom odboru i dalje smatraju da je konvencija ustvari održana na temelju nelegitimnog kvoruma, odnosno na temelju nelegitimnih sudionika, te je stoga moguće da se poništi konvencija i Žitinićev izbor.


Više će se znati narednih dana.


Ovo je nastavak sukoba koji se u SDP-u odvijaju na svim mogućim razinama.