Festival

Dani posvećeni neboderima u Rijeci – gradu među oblacima

Ljiljana Hlača



RIJEKA Od 4. do 6. listopada u Rijeci će se održavati arhitektonsko-urbanistički festival »Neboderi – grad među oblacima« koji će se baviti fenomenom stambenih višekatnica u Rijeci. Festival je rezultat višemjesečnog istraživačkog rada Sekcije mladih, a financijski ga podržava Komora arhitekata.


Ovo je prvi puta da je u fokusu ova vrsta arhitekture, a Rijeka tu ima što pokazati – najviše stambene nebodere u Hrvatskoj (nekad i u Jugoslaviji), koji se nalaze se na adresama Franje Čandeka 23a i 23b. Riječki neboderi uglavnom su se gradili 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća i trebali su zadovoljiti potrebe za stanovanjem pristiglih radnika u Rijeku koja je tada bilježila industrijski rast. Članice Sekcije mladih Društva arhitekata, Gorana Stipeč Brlić i Ana Orlić, kažu da je cilj ovog projekta vrednovanje takvih građevina, njihovo prepoznavanje kao dijela riječkog identiteta i ukazivanje na mogućnosti koje proizlaze iz neadekvatno iskorištenih zajedničkih dijelova u takvim građevinama (krovovi, prostori za druženje, sušione, portuni i slično), a sve u svrhu podizanja kvalitete života.


– Tako će jedan od interesantnijih trenutaka Festivala, a u kontekstu podizanja kvalitete života zasigurno biti predstavljanje idejnih rješenja za urbani vrt stanara na krovu nebodera u MO Škurinjska Draga (Rastočine) Š-6 za koji postoji nada da će se suglasnošću stanara na kraju i realizirati. Tu su opciju odabrali sami stanari kroz našu anketu – kažu sugovornice. Festival donosi prezentacije, edukacije, obilaske, izložbe i okrugle stolove, a u srijedu, 4. listopada, u Dječjem vrtiću Rastočine održat će se predavanje Cvijete Bišćević o mogućnostima razvoja i održivosti urbanog vrta na neboderu, zatim će uslijediti prezentacija idejnih rješenja za spomenuti projekt urbani vrt na krovu Š -6 gdje će stanari moći odabrati podnuđene modele te će biti na kraju organiziran i obilazak krova ove zgrade.




U četvrtak će se u prostorijama Društva arhitekata Rijeka govoriti o povijesti, zatim socijalnom, arhitektonskom, urbanističkom i krajobraznom fenomenu riječkih nebodera, a predavanja će biti popraćena izložbom fotografija i nacrta osam odabranih nebodera pod nazivom »Nekad vs. Sad«. Izložbom su obuhvaćeni neboderi na sljedećim adresama: Braće Cetina 2, Vitomira Širole Paje 10, Zdravka Kučića 27, Ante Kovačića 10, Drage Gervaisa 39, Franje Čandeka 23, Rastočine 6 i Bujska 15. U petak, 6. listopada, bit će organiziran obilazak Hotela Neboder, zatim će u kavani hotela biti otvorena izložba Pičman&Albini o arhitektima koji su sudjelovali u projektiranju ovog kompleksa na Sušaku. Bit će predstavljeni rezultati fotografske radionice koju je vodila Petra Mrša, a za 20 sati je najavljen koncert Stepfany Stefan