Prijepori

Danas prosvjed kulturnjaka na Korzu; Radi li se o politikanstvu ili borbi za radnička prava

Ljiljana Hlača

S prošlog prosvjeda Sindikata djelatnika u kulturi ispred HNK-a Ivana pl. Zajca / Foto Ivica TOMIĆ

S prošlog prosvjeda Sindikata djelatnika u kulturi ispred HNK-a Ivana pl. Zajca / Foto Ivica TOMIĆ

Grad Rijeka je odobrio korištenje javne površine za javno okupljanje, no gradonačelnik je u e-mailu glavnoj tajnici poručio da ne zna stoje li iza tog prosvjeda svi članovi Sindikata te da je mišljenja da će se ovaj sindikalni prosvjed pretvoriti u politički skup vezan za predstojeće izbore



RIJEKA – Prosvjed riječkih kulturnjaka u organizaciji Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi zbog neuspjelih višemjesečnih pregovora oko potpisivanja kolektivnog ugovora s Gradom Rijekom održat će se danas ispred Upravne zgrade Grada Rijeke na Korzu 16 u 14.30 sati. Podsjetimo, prijepor između Grada Rijeke i Sindikata djelatnika u kulturi nastao je zato što Grad Rijeka nije prihvatio njihov zahtjev u kojem se traži izjednačavanje plaća u kulturi s onima koje sada primaju gradski službenici u Gradu, a sve temeljem obećanja gradonačelnika Vojka Obersnela iz 2015. godine. U riječkoj kulturi radi 420 radnika i riječ je o ustanovama kojima je osnivač Grad Rijeka – to su kazalište Ivana pl. Zajca, Gradsko kazalište lutaka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Muzej grada Rijeke i Gradska knjižnica.


Grad Rijeka je odobrio korištenje javne površine za javno okupljanje, no nije sve u toj priči prošlo glatko. Dijelom to pokazuje i prepiska između glavne tajnice Sindikata Ljubice Pilić i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. Naime odobravajući javno okupljanje, gradonačelnik je u e-mailu glavnoj tajnici poručio da ne zna stoje li iza tog prosvjeda svi članovi Sindikata te da je mišljenja da će se ovaj sindikalni prosvjed pretvoriti u politički skup vezan za predstojeće izbore.


Kompromitacija


– Mene osobno to ne smeta, ali mislim da pristajući na ovakve aktivnosti kompromitirate vaš sindikat i sindikalne aktivnosti – poručio je gradonačelnik.




Glavna tajnica Ljubica Pilić uzvratila mu je udarac, ističući da ovaj sindikat ne pripada ni jednoj političkoj opciji, a ako protukandidati danas i dođu na Korzo, neće dobiti riječ. Inače, na prosvjed je pozvano i cijelo Gradsko vijeće. Pilić je izrazila žaljenje što će ta priča danas zbog predstojećih lokalnih izbora dobiti političku konotaciju, ali smatra da se upravo gradonačelnik potrudio da ona dobije javni oblik. Po njoj, i on bi da se nalazi na njihovoj strani postupio – isto.


– A što se tiče upozorenja da će se sindikalni prosvjed pretvoriti u politički skup vezan uz predstojeće izbore, moram postaviti jedno pitanje: zar se tome treba čuditi? Mi smo tri mjeseca doslovno klečali pred SDP -om i molili dogovor. Molili smo dogovor, i ništa – navodi Pilić.



Gradonačelnik Obersnel se u svojem obraćanju HSDK-u i Ljubici Pilić referirao na facebook-događaj koji je kreiran pod naslovom »Prosvjed protiv gradonačelnika Rijeke i uprave HNK I. pl. Zajca«.


– Podržite prosvjed Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi i Sindikata obrazovanja, medija i kulture protiv gradonačelnika i njegovih metoda upravljanja! Pozivamo sve Riječanke i Riječane dobre volje da dignu svoj glas protiv izrabljivanja radnika koje provodi gradska vlast Grada Rijeke i uprava HNK. Pridružimo im se svi i pokažimo im što mislimo ne samo o izrabljivanju zaposlenika u kulturi već i o gradonačelniku Obersnelu, upravi HNK Ivana pl. Zajca, Energu, Ri stanu, pročelniku Bencu i njegovim pogodovanjima, pokažimo im što mislimo o njihovoj aroganciji! – piše u facebook-događaju.



– Ja ne pripadam nijednoj političkoj opciji, nemam svog kandidata za gradonačelnika. No mišljenja sam da ako odustanete od borbe za svoj položaj i svoja prava, očito onda odustajte i od svoje budućnost te u tom slučaju mi sindikalni profesionalci s beskrajnom žalošću moramo priznati neuspjeh – zaključuje Pilić, ističući da se Sindikat za sada ne opterećuje, jer imaju jasan cilj: kolektivni ugovor s utvrđenom pravednom cijenom rada.


Garancije


– Vremena za to još ima, jer eto sljedeći će se tjedan završiti pregovori u Županiji i potpisat će se novi kolektivni ugovor. Nije li i to prilika za neku politizaciju? A možda je to i ideja da se stvar u Gradu Rijeci riješi na miran način – prijedlog je Pilić.


Upitali smo za komentar i gradonačelnika Vojka Obersnela, a on kaže da da je Kolektivni ugovor djelatnika u kulturi istekao jer Sindikat nije pristao na novi Kolektivni ugovor koji ne sadrži koeficijente, a koji im je bio predložen uz garanciju da se u godinu dana neće mijenjati ni koeficijenti ni masa plaća za djelatnike u ustanovama. Tijekom tih godinu dana, tvrdi Obersnel, Sindikat i uprava usuglasili bi iznose koeficijenata.


– Naravno da sazivanje prosvjednog skupa neposredno pred lokalne izbore smatram nekorektnim političkim pritiskom, pogotovo kada se na taj prosvjed pozivaju ljudi zbog sasvim drugih tema i razloga koji s ovim Sindikatom i Kolektivnim ugovorom nemaju nikakve veze. Takav poziv upućuje se putem društvenih mreža, u njega se ubraja svašta, no time se zapravo kompromitira sam Sindikat – zaključak je Obersnela.