Točno u podne

Danas počinju prijave za jesenski rok, u čak jedanaest srednjih škola popunjena već sva mjesta

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

U škole s vrlo dobrom popunjenošću upisne kvote ove se godine ubrajaju se Građevinska tehnička škola koja je popunila 99 posto kvote, Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja s 98 postopopunjenosti kvote, Ekonomska škola Mije Mirkovića s 91 posto, Prirodoslovna i grafička škola s 90 posto te Ugostiteljska škola Opatija koja je popunila 89 posto kvote



RIJEKA Danas u podne počinju prijave za jesenji rok upisa učenika u srednje škole, a nakon ljetnog upisnog roka u srednjim školama Primorsko-goranske županije su još 384 slobodna mjesta. Prijave za obrazovne programe trajat će do 27. kolovoza, a već danas u 18 sati bit će vidljive ogledne ljestvice poretka. Iznimka su obrazovni programi koji zahtijevaju dodatne provjere, a koji će se moći prijavljivati do 22. kolovoza.


Na jesenskom upisnom roku u Primorsko-goranskoj županiji upisi se neće provesti u čak 11 škola koje su upisne kvote popunile u ljetnom roku, a riječ je o Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji, Gimnaziji Andrije Mohorovičića, Gimnaziji Eugena Kumičića Opatija, Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji, Medicinskoj školi, Srednjoj školi za elektrotehniku i računalstvo, Tehničkoj školi, Pomorskoj školi Bakar te Hotelijersko-turističkoj školi Opatija i Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi. Na srpanjskom upisnom roku osmaši su popunili čak 87 posto upisne kvote, a svoje mjesto u srednjoškolskoj klupi našlo je 2.466 učenika. Ukupno 11 škola koje neće otvoriti svoja vrata na jesenskom roku nisu jedine koje su zaključile upise, jer gimnazijski programi u školama koje provode mješovite programe također bilježe stopostotnu popunjenost. Tako se više ne može dobiti mjesto u klupi gimnazijskih programa u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi, Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir Krk, Srednjoj školi Markantuna de Dominisa Rab, Srednjoj školi Ambroza Haračića Mali Lošinj te Srednjoj školi Antuna Barca Crikvenica.


Uz gimnazijske programe koje su osmaši popunili do posljednjeg mjesta, ovogodišnja je generacija upisnika pokazala velik interes i za strukovne programe čiju je upisnu kvotu popunila u iznosu od 94 posto te je ostalo slobodno svega 55 upisnih mjesta. S 81 posto popunjene upisne kvote prate ih strukovne obrtničke škole koje imaju još 198 upisnih mjesta, a škole s mješovitim programima popunile su 72 posto upisne kvote i raspolažu s još 191 upisnim mjestom, dok su umjetničke škole popunile 82 posto kvote i čekaju još 21 osmaša.




Prema analizi Upravnog odjela u škole s vrlo dobrom popunjenošću upisne kvote ove se godine ubrajaju Građevinska tehnička škola koja je popunila 99 posto kvote, Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja s 98 posto popunjenosti kvote, Ekonomska škola Mije Mirkovića s 91 posto, Prirodoslovna i grafička škola s 90 posto te Ugostiteljska škola Opatija koja je popunila 89 posto kvote. Istovremeno Upravni odjel u škole sa slabim rezultatima upisa ubraja Graditeljsku školu za industriju i obrt koja je popunila svega 35 posto planirane kvote, Srednju školu Delnice s 38 posto pounjenosti kvote, Srednju školu Čabar koja je uspjela popuniti 48 posto kvote te Srednju talijansku školu koja je popunila 49 posto planirane upisne kvote.