Počelo odbrojavanje

Danas otvaranje predstečaja u “3 maju”: Mogu li Brodosplit i Fincantieri ipak spasiti riječki škver?

Orjana Antešić

Debeljakov Brodosplit već ima poslovnu suradnju s talijanskim Fincantierijem u izradi sekcija za mega-kruzere, po kojima Talijani imaju primat na svjetskom brodograđevnom tržištu



RIJEKA Predstavnici Brodosplita jučer su praktički cijeli dan proveli u trećemajskom brodogradilištu, što na sastancima s glavnim rukovodećim kadrom, što u obilasku pogona. Bilo kakve službene informacije o ovom posjetu bilo je nemoguće dobiti, što je i razumljivo s obzirom na to da je u tijeku postupak dubinskog snimanja Uljanika i cijele grupe koji, podsjetimo, traje do 18. siječnja. Kako doznajemo, sam vlasnik Brodosplita i DIV grupe Tomislav Debeljak jučer nije bio u »3. maju«, ali jesu ljudi iz njegovog najbližeg tima.


Osim što su praktički već prvog dana pristupili u pulski data-room, predstavnici Brodosplita prvi su koji su u sklopu ovog procesa due diligencea Uljanika došli i u riječko brodogradilište.


Traženje partnera 


Valja podsjetiti kako su se koncem studenoga prošle godine Tomislav Debeljak i član Uprave Brodosplita Darko Pappo sastali s trećemajskim sindikalistima što ljudima iz vrha Uljanika, najblaže rečeno, baš nije najbolje sjelo. Istina, bilo je to vrijeme dok se još uvijek otezala priča o planu restrukturiranja Uljanika s Kermas energijom Danka Končara, kojeg su se Puljani držali sve dok resorni ministar gospodarstva Darko Horvat prije nekoliko tjedana konačno nije rekao »dosta«, nakon čega Nadzornom odboru i Upravi Uljanika nije preostalo ništa drugo nego da povuku odluku o odabiru Končara iz ožujka prošle godine.




U ovaj krug pronalaska mogućih novih partnera za Uljanik i »3. maj«, Debeljakov Brodosplit nastupa zajedno s talijanskim Fincantierijem s kojim splitski škver već ima poslovnu suradnju u izradi sekcija za megakruzere, po kojima Talijani imaju primat na svjetskom brodograđevnom tržištu. Zanimljivo je u ovom kontekstu spomenuti kako se o interesu Fincantierija za riječki škver počelo govoriti još prošlog proljeća i to od samih Puljana. Bivši čelnik Uljanika Gianni Rossanda mjesecima je pričao o tome da su Talijani zainteresirani za preuzimanje »3. maja«, da se oko toga vode razgovori, čak su se spominjali i nekakvi rokovi u kojem bi taj cijeli proces trebao završiti. Naravno, od svega tada napričanog na kraju se ispostavilo jedno veliko ništa.


Završno odbrojavanje 


Sada se u igru uključio Debeljakov Brodosplit koji je poslovnu suradnju s Talijanima uspio pretočiti i u zajedničko pismo namjere s kojim su prije par mjeseci istupili prema Ministarstvu gospodarstva.


Danas, pak, »3. maju« počinje završno odbrojavanje prije stečaja. Sutkinja Trgovačkog suda u Rijeci Ljiljana Ugrin, kako se očekuje, danas bi trebala donijeti rješenje o otvaranju predstečajnog postupka za »3. maj«, a znat će se i ime privremenog stečajnog upravitelja koji se imenuje u istom »paketu«.