Gdje dalje

Danas kreću e-Prijave u srednje škole: Svaki učenik može odabrati šest zanimanja

Ingrid Šestan Kučić

Budući srednjoškolci  mogu birati među 88 programa, a najveći dio upisne kvote, 1.377 mjesta odnosi se na četvergodišnje strukovne programe, dok se 25 posto odnosno 723 mjesta odnosi na gimnazije



Za ukupno 2.334 primorsko-goranskih osmaša danas počinju elektroničke prijave za upis u prvi razred srednje škole. Prijave se kao i prošle godine vrše putem Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole, a primorsko-goranskim učenicima ukupno se nudi 2.885 upisnih mjesta. Iako se kandidati danas počinju prijavljivati u sustav početak prijava obrazovnih programa bit će 27. lipnja, a svaki kandidat može odabrati najviše šest obrazovnih programa.


Izravan upis


Budući primorsko-goranski srednjoškolci ove godine mogu birati među 88 ponuđenih programa, a najveći dio upisne kvote, 1.377 mjesta odnosi se na četvergodišnje strukovne programe, dok se 25 posto kvote odnosno 723 mjesta odnosi na gimnazije, a u trogodišnja strukovna zanimanja moći će se upisati 652 kandidata te u umjetničke programe 92 učenika.



Početak prijava samih obrazovnih programa bit će 27. lipnja, a dan kasnije, 28. lipnja, završetak je prijave obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere. Početak ispisa prijavnica predviđen je za 6. srpnja, dok će objava konačnih ljestvica poretka biti 11. srpnja. Dostava potpisanog obrasca o upisu u I. razred srednje škole bit će između 11. i 15. srpnja, a škole će same odrediti točne datume za zaprimanje upisnica i dodatne dokumentacije unutar tog razdoblja.




Objava okvirnog broja slobodnih mjesta za jesenski rok bit će pak 18. srpnja, a službena objava slobodnih mjesta za jesenski upisni rok 14. kolovoza. Jesenji upisni rok započet će 22. kolovoza, a ove se godine planira provedba i trećeg upisnog kruga koji će trajati od 5. do 9. rujna.



Prema Pravilniku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u 1. razred srednje škole za upis u gimnazijske programe i programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od najmanje četiri godine vrednuju se zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz nastavnih predmeta: hrvatski jezik, matematika i prvi strani jezik te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim obrazovnim programima od kojih su dva propisana, a jedan samostalno određuje srednja škola.


Pravo na izravan upis ili dodatne bodove ostvaruju kandidati na osnovi rezultata koje su postigli na natjecanjima u znanju, natjecanju školskih sportskih društava te učenici sa zdravstvenim teškoćama i oni učenici koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja, kao i učenici čiji su roditelji državni službenici koji su u ime Hrvatske bili upućeni na rad u inozemstvo. U odnosu na prošlu godinu ove je godine povćan broj bodova i dodatno se vrednuje sudjelovanje na državnim i međunarodnim natjecanjima.


Tako kandidati koji su osvojili prvo, drugo ili treće mjesto kao pojedinci u 5., 6., 7. ili 8. razredu imaju pravo na izravan upis, dok prvo osvojeno mjesto kao član nosi 4 boda, drugo mjesto 3 boda, treće mjesto 2 boda, a samo sudjelovanje na natjecanjima kao pojedinac ili član skupine donosi 1 bod. Kod sportskih pak natjecanja učenici koji su na državnom natjecanju kao članovi ekipe osvojili prvo mjesto dobivaju 3 boda, drugo mjesto 2 boda, a treće mjesto donosi 1 bod.


Novosti Pravilnika


Uz povećanje broja bodova za ostvarene rezultate na natjecanju ovogodišnji Pravilnik donosi još neke novosti kao što je odredba da se prilikom prijave programa obrazovanja može odabrati učenje prvog stranog jezika kojeg kandidat nije učio u osnovnoj školi, ali uz uvjet da je na provjeri znanja utvrđena mogućnost učenja tog stranog jezika za prvi strani jezik. Također srednje škole mogu, uz ishođenu suglasnost Ministarstva, provoditi provjere posebnih znanja iz nastavnih predmeta posebno važnih za upis kandidata u pojedini program obrazovanja, a ta provjera znanja nije eliminacijska.


Za programe obrazovanja u trajanju od najmanje četiri godine, škola može utvrditi minimalni broj bodova potrebnih za prijavu kandidata za upis u pojedini program obrazovanja radi održavanja standarda kvalitete. Ove su godine jasnije propisane i odredbe vrednovanja uspjeha kandidata s teškoćama u razvoju za koje se formiraju zasebne ljestvice poretka, a na temelju ukupnog broja bodova utvrđenog tijekom postupka vrednovanja i sukladno Državnom pedagoškom standardu srednjoškolskog sustava.