Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4
Sutra: 9° 9° 4
7. prosinca 2019.
Prometni problemi

Danas diljem Rijeke nadzor parkiranja na mjestima za invalide. Prekršitelji će platiti 700 kuna kazne

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 3. prosinac 2019. u 7:21 2019-12-03T07:21:14+01:00

Osim nedovoljnog broja parkirnih mjesta u centru, brojni su problemi pristupa pojedinim institucijama te slučajevi zlouporaba korištenja znaka pristupačnosti

RIJEKA  Problemi s parkiranjem u Rijeci svakog su dana sve veći jer je na području grada Rijeke registrirano više od 70.000 vozila. Kako su neka parkirališta poput onog »Rikard Benčić« zatvorena, probleme s parkiranjem nemaju samo oni koji dolaze u centar grada, već i oni koji u njemu žive.

Problema, osim u centru Rijeke, ima i u drugim dijelovima grada, a posebno se taj problem odnosi na osobe s invaliditetom koje nerijetko zbog nesavjesnih vozača ostaju i bez parkirnih mjesta koja su namijenjena samo za njih.

Upravo je problem parkiranja za osobe s invaliditetom bila tema okruglog stola u informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke, uoči obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca.

Inicijativom PU primorsko-goranske prvi je put organizirana ova vrsta aktivnosti gdje su u raspravi na temu problema osoba s invaliditetom, sudjelovali Irena Ujčić Rob iz Društva tjelesnih invalida Grada Rijeke, Zlatko Uremović iz županijske HVIDRA-e, Emil Mandarić iz Udruge slijepih PGŽ-a, Raul Francetić iz riječke Direkcije za prometno redarstvo, te iz PU - voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Boris Skeledžić i načelnik Sektora za policiju Goran Gašpert.

- Osobe s invaliditetom imaju niz problema s kojima se susreću u prometu. Osim nedovoljnog broja parkirnih mjesta u središtu grada, brojni su problemi pristupa pojedinim institucijama te posebice slučajevi zlouporaba korištenja znaka pristupačnosti - kaže Irena Ujčić Rob, navodeći primjer da su mnoga rješenja za invalide zapravo samo »kozmetička«, a u stvarnosti ih invalidi ne mogu koristiti.

Najviše riječi bilo je o znaku pristupačnosti, dokumentu koji omogućava parkiranje vozila osoba s invaliditetom na parkirališna mjesta koja su za tu svrhu posebno obilježena. Između ostalog, navedno je kako je puno prekršitelja koji koriste znak pristupačnosti, a da na to nemaju pravo, ali isto tako ima i pokušaja falsificiranja tog dokumenta. Provjere su česte, tako da je samo u jednom danu kontrole uhvaćeno čak 6 vozača koji su zloupotrijebili taj dokument.

Prekršitelji trebaju znati da taj dokument, koji inače vrijedi 5 godina, ne mogu koristiti ako se u njemu ne nalazi invalidna osoba, jer se zloupotreba može kazniti i oduzimanjem tog dokumenta.

Tako će i danas, kad se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom, na području cijele Primorsko-goranske županije biti provedena preventivno-represivna akcija u prometu, nadzor parkiranja na mjestima za invalide, odnosno korištenje znaka pristupačnosti.

Ta akcija je već tradicionalna i provodi se s ciljem smanjenja zlouporaba predmetnog znaka pristupačnosti te podizanja svijesti javnosti o važnosti problema invalidnih osoba u prometu, a tko parkira na mjestu za vozile s invaliditetom očekuje ga kazna od 700 kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.