Obljetnica Oluje

Dan pobjede slavi se u Rijeci i okolici: Odaje se počast zaslužnima za slobodu

Edi Prodan

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



RIJEKA, KASTAV, ČAVLE, PLATAK – Svečano s mnogo dostojanstva i iskrenih emocija prema ljudima koji su u periodu Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine, stotine i svojim životima, omogućili slobodu Hrvatske od najranijih sati danas se obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.


Prvi su se na ključna mjesta zajedničkog sjećanja na stradalnike rata zaputili čelni ljudi Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Dogradonačelnici Andrej Poropat i dr. Nikola Ivaniš kao i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić krenuli su s groblja Trsat, vijence su položili ispred spomen obilježja, da bi kasnije vijence položili i ispred središnjeg spomenika pored Mosta hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Slijedila je Drenova, Aleja poginulih branitelja i Središnji križ Centralnog gradskog groblja Drenova.


– Grad Rijeka uvijek se, pa tako i na Dan pobjede, s pijetetom i zahvalnošću sjeća svih onih tisuća i tisuća sugrađana koji su u teškim vremenima rata krenuli na bojišta. Na žalost, jako je velik broj i onih koji se nisu vratili, koji su položili živote za slobodu Domovine. Njima, odnosno njihovim obiteljima posebna hvala, njima u čast položili smo vijence na mjestima vječnog počinka i sjećanja na vremena rata, istaknuo je dogradonačelnik dr. Nikola Ivaniš.




U deset sati bila su zakazana okupljanja u Kastvu, u organizaciji Grada Kastva i UHBDR Kastva koji su se okupili na gradskom groblju.


– Dan pobjede, dan kad je oslobođen najveći dio okupirane Hrvatske, dan je kad se sjećamo svih onih koji su nesebično svoje živote dali za našu slobodu. Iz Kastva je u rat krenulo jako mnogo branitelja, na žalost neki su na ratištima ostavili i svoje živote.


Hvala im u ime svih, hvala im i zbog toga što su nastavili stoljetni niz borbe – od očuvanja hrvatskog jezika do stjecanja samostalnosti čemu je također prethodila dugogodišnja borba mnogih kastavskih intelektualaca, naglasio je zamjenik gradonačelnika Kastva Dejan Jurčić u čijoj se pratnji nalazio i Zemir Delić, predsjednik Gradske skupštine. Okupljeno je mnoštvo nakon toga posjetilo grobove poginulih gdje je prigodnu molitvu predvodio vlč. Franjo Jurčević.




Svi su se branitelji, okupivši se na Fortici, mimohodom uputili na misu, da bi kasnije u Loži organizirali prigodnu zakusku za sve građane, te u večernjim satima malonogometnim turnirom okončali sjećanje na jedan od najsvečanijih dana hrvatske povijesti.


Grobnik je također ponosan na svoje slobodarske tradicije. Pripadnici brojnih braniteljskih udruga s Grobnika u jutarnjim su se satima okupili u Cerniku gdje su najprije prisustvovali svetoj misi. Grad Grobnik i središnje groblje tog djela Primorsko-goranske županije bili su slijedeća postaja na kojoj su položeni vijenci i zapaljene svijeće.



Posebno ponosno i zahvalno bilo je u spomen sobi sjedišta svih grobničkih udruga nastalih nakon Domovinskog rata – Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grobnišćine, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata PGŽ, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Jelenje te Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkule – u Krenovcu.


Okupili su se tamo roditelji i obitelji poginulih kao i njihovi preživjeli suborci. Nikad, ali baš nikad se neće i ne smije zaboraviti da je s nevelikog Grobnika u Domovinskom ratu, za slobodu svih nas živote dalo čak – 16 branitelja!



A da Grobnik zna kad i kako treba reagirati pokazao je drugi dio Dana pobjede koji se po tradiciji organizira na – Platku. Na prostoru oko Malog doma okupilo se po slobodnoj procjeni više od tisuću ljudi!


Uz prigodnu glazbu koja je objedinjavala pjesme domoljubnog i lokalnog izričaja – niš ni boje! Dakako od palente kompirice koju je pripremila Udruga Palentar što se služila s nadaleko poznati grobničkim slanim sirom, kao i lovačkog gulaša čiji su glavni kuhari bili pripadnici udruga iz Domovinskog rata.


Fešta za pamćenje jer u rat se i krenulo da bi domovina bila slobodna i – sretna.