Na riječkom lukobranu

Dan otvorene probe: Molo longo svirao, Ri Rock dirigirao

Ivana Kocijan

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Probe desetak žanrovski različitih riječkih bendova na lukobran su privukle slučajne prolaznike i najvjernije fanove koji su osim u glazbi mogli uživati i u gastronomskim delicijama »rirockera«



RIJEKA » Što i kako na svojim probama sviraju riječki bendovi, jučer su mogli doznati svi koji su nazočili Danu otvorene probe na riječkom lukobranu. Dosad neviđen događaj organizirala je Udruga Ri Rock koja je cjelodnevnim glazbenim programom predstavila Glazbeni kontejner, odnosno kontejner sa strujnim priključkom koji je Lučka uprava Rijeka dala na korištenje Udruzi. Ona ga je opremila potrebnom glazbenom opremom i namijenila prvenstveno za probe i vježbanje polaznika besplatnih »Music Box – glazbenih radionice za mlade« koje su započele u siječnju, a održavat će se do rujna.


   Probe desetak žanrovski različitih riječkih bendova na lukobran su privukle slučajne prolaznike i najvjernije fanove koji su osim u glazbi mogli uživati i u gastronomskim delicijama »rirockera«. Od najavljenih bendova probe na otvorenom jučer nisu imali Keopsi i CestaRi, ali su zato u neposrednoj blizini mora, na prvom, cjelodnevnom Danu otvorene probe, svirale sve druge najavljene grupe: Tvoja stara, Silk Milk, Obrazovni program, Mutilated Evilution, The Truth About Forever, Uma Thurman, GreeNmill, Krešo i kisele kiše, Officer Down i Sunshine Madness.


Odlična ideja


Grupi Silk Milk koju čine Marko Sedlak, Ivo Sekso, Goran Glušac i Luka Čargonja jučerašnja je otvorena proba ujedno bila i prvo predstavljanje u javnosti.




   – Sviramo insturmentalni funk, novi smo bend, ime smo smislili radi ove svirke. Bilo je gušt svirati. Što se tiče ovog događanja, mislim da je to odlična ideja. Svaka čast ekipi iz Ri Rocka na tome što otvaraju ovaj prostor kako bi mogli besplatno podučavati ljude. Sve su aktivniji i angažiraniji, definirani su im planovi, prostori su uvijek uredni i strogi su prema nama sviračima što je za pohvalu, rekao je klavijaturist i autor glazbe u grupi Silk Milk Goran Glušac.


   Članove novog riječkog benda na jučerašnjem su nastupu podržali prijatelji iz Zagreba Marijan Škugor i Matej Šabić.


   – Ovo im je prva gaža pa smo ih došli poslušati. Odlični su, i bolji nego što sam očekivao. Inače nismo upoznati s riječkom glazbenom scenom, ali ovo je izvrsno, samo je malo vruće, rekao je Matej.


   Od jakog sunca u hlad su se jučer sklonili Marina, Ivan i Ana, studentski trojac koji je na lukobran privukla zanimljiva glazba.


   – Došli smo jer smo čuli da nešto super svira pa smo odlučili vidjeti što se to događa. Super nam je, Ivan je znao da se ovo događa, a Marina i ja nismo. Baš je odlično, otkrila nam je Ana.


Glazbeni kontejner


Zadovoljni su bili i organizatori iz Udruge Ri Rock. Ideja za organiziranjem svirki ispred Glazbenog kontejnera došla je od Vanje Kauzlarića Ličota koji je i dao ime programu. Zahvaljujući njemu olakšat će se i rad u Music Boxu, primarnom mjestu za probe Udruge Ri Rock.


   – Glazbeni kontejner bi trebao započeti s radom tijekom sljedećih tjedan ili dva. Ovaj nam prostor znači jako puno. Proteklih smo godina u nekoliko navrata razgovarali s Lučkom upravom, nudili su nam prostore koji su za nas bili ipak malo preveliki i sad kad se otvorila mogućnost da dobijemo kontejner, dali su nam sve dozvole i zahvaljujemo im na tome. Nadamo se da ćemo i mi svojim programom moći doprinijeti da Molo longo oživi kao što je to bilo danas, rekao je predsjednik Udruge Nikola Jovanović.


   Glazbeni kontejner ima površinu od 20-ak kvadrata, dobro je izoliran i opremljen klima-uređajem pa bi svima koji budu vježbali u njemu sviranje trebalo biti ugodno i lako. Budući da bendovima uvijek treba nešto novo od opreme, ispred bendova bio je postavljen šešir za donacije koje će biti iskorištene za kupnju kablova, palica i drugog.


   – Uvijek su potrebni novi kabeli, nova pojačala, treba popravljati opremu i na to odlazi najviše novca. I u Music boxu se izmjenjuje 20, 25 bendova i dosta opreme mora na reparaciju. Zato mi pokušavamo svake godine neke stvari obnoviti, kupiti nove, dodao je Jovanović.