Prigodan susret

Dan glagoljice: Mađarski čakavci u gostima kod Grobničana

Ljiljana Hlača

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj



RIJEKA – U okviru Mjeseca hrvatskoga jezika i u povodu Dana glagoljice u Kaštelu u Gradu Grobniku održan je prigodni program pod nazivom Glagoljica okom i dodirom, kojeg su zajednički pripremile Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine i Katedra Čakavskoga sabora Šopron iz Mađarske, koju vodi dr. Franjo Pajrić iz Koljnofa. Riječ je o jedinoj čakavskoj katedri izvan Hrvatske.


U svom pozdravnom govoru predsjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine Silvana Demark rekla je da ovakvi susreti daju doprinos očuvanju i zaštiti hrvatskog jezika, dok je tajnica Katedre Vlasta Juretić nadodala da govoreći o glagoljici u Mjesecu hrvatskog jezika, posebne manifestacije koja traje do sredine ožujka, podižemo svjest o važnosti očuvanja tog temelja hrvatskoga nacionalnoga identiteta.


U okviru programa dr. Franjo Pajrić je održao izlaganje pod nazivom »Promišljanja o Jerolimu, glagoljici i čakavšćini na Dan glagoljice«, predstavivši posjetiteljima Sv. Jerolima kroz život i djelo. Govorilo se o njegovoj biografiji te zbog čega je on važan: Sveti Jeronim kršćanski je svetac, autor prijevoda Biblije na latinski jezik – Biblije kakvu danas poznajemo.





Nakon predavanja otvorena je i izložba Glagoljica okom i dodirom koju potpisuje Vladimir Markov, riječki ljubitelj glagoljice, poznat po inovativnom pristupu u predstavljanju ovog pisma kroz razne oblike – karte, privjesci, čak i peciva, a koji se sastoji od odljeva slova glagoljice u trodimenzionalnom obliku, vodeći se pri tome ciljem da svako slovo ovog staroslavenskog pisma bude u paru sa slovima današnje abecede.



Njegova izložba zapravo nadopunjuje prvi postav izložbe koja je u tijeku u Kaštelu, Grobnički prizivi 2020. – Europski umjetnici u Grobniku, na kojoj su izložena djela 47 autora iz raznih europskih zemalja.


Događaju u gorbničkom kaštelu nazočio je značajan broj Gradišćanaca iz Mađarske – članova i prijatelja šopronske Katedre, pretežito mladih, koji će danas sudjelovati na Riječkom karnevalu.