Visok prosjek

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi: Riječki Crveni križ lani sakupio preko 11 tisuća doza

Sanja Gašpert

Foto: Sanja Gašpert

Foto: Sanja Gašpert

Riječki Crveni križ u prošloj godini prikupio je 11.242 doze krvi, što je više od 6 doza na sto stanovnika, dok je prosjek u Hrvatskoj 4,61 doza, a u Primorsko-goranskoj županiji 5,13 doza krvi



RIJEKA U Hrvatskoj se 25. listopada obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, jer je upravo 25. listopada 1953. godine u Željezari Sisak u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa održana prva organizirana akcija darivanja krvi. Na ovaj dan plemeniti ljudi koji kroz cijelu godinu daruju krv slijedeći načela dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti dobivaju priliku da ih sredina u kojoj žive i rade posebnom pažnjom istakne i nagradi te samim time pokaže da iznimno cijeni i poštuje svaku kap darovane krvi, kazala je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednica riječkog Crvenog križa Kim Anić.


Dodala je kako se povodom Dana darivatelja krvi uručuju priznanja Hrvatskog Crvenog križa jubilarnim darivateljima, a ove će godine ta priznanja dobiti i 117 darivatelja Gradskog društva Crvenog križa Rijeka. Anić je istaknula kako se ove godine obilježava 55. godišnjica osnutka Savjeta DDK-a u Rijeci te deseta obljetnica Kluba 25, koji okuplja mlade darivatelje krvi.


Predsjednik riječkog Savjeta DDK-a Ivo Vidotto je kazao kako je riječki Crveni križ u prošloj godini prikupio 11.242 doze krvi, što je više od šest doza na sto stanovnika, dok je prosjek u Hrvatskoj 4,61 doza, a u Primorsko-goranskoj županiji 5,13 doza krvi.




– Od siječnja do kraja rujna ove godine Crveni križ Rijeka prikupio je 8.482 doze krvi, što je 75 posto od godišnjeg plana koji iznosi 11.240 doza. Ipak, to je nedostatno za potrebe zdravstvenog sustava, jer su potrebe sve veće, populacija darivatelja sve starija, a Zavod za transfuzijsku medicinu djeluje na području tri županije – Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske. Cilj je postići regionalnu samodostatnost – kazao je Vidotto.



U povodu Dana darivatelja krvi, riječki Crveni križ pripremio je niz događanja, pa će tako nakon prošlotjednog primanja u Županiji, danas (srijeda) višestruke darivatelje krvi primiti i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Danas je, od 11 do 15 sati u Sveučilišnom kampusu najavljena tradicionalna akcija darivanja krvi, a predstavnici Crvenog križa danas će posjetiti i groblje Kozala te zapaliti svijeće i položiti cvijeće kod zajedničkog spomen-obilježja preminulim darivateljima krvi. U subotu, 28. listopada, u Domu Crvenog križa bit će održana svečanost obilježavanja 10. godišnjice osnutka Kluba 25 mladih darivatelja krvi, a sljedeće subote, 4. studenoga, u hotelu Excelsior u Lovranu svečana podjela zahvalnica Hrvatskog Crvenog križa višestrukim darivateljima krvi, njih ukupno 117.



Govoreći o krvi kao strateškom bogatstvu jedne zemlje, Vidotto je kazao kako Crveni križ, koji je most između zdrave i bolesne populacije, nastoji popularizirati darivanje krvi, posebno među mladima.


– Dan darivatelja krvi, 25. listopada ne bi trebao biti jedini dan kada zahvaljujemo darivateljima krvi na njihovoj humanosti. Njihov čin nesebičnosti i plemenitosti trebao bi se cijeniti tijekom cijele godine, jer bez darivatelja krvi ne može funkcionirati zdravstveni sustav. Nažalost, državni vrh u posljednje vrijeme omalovažava njihovu vrijednost.


Naime, sve do prošle godine, odnosno već dvadeset godina darivatelji krvi, muškarci s više od 1000 i žene s više od 75 godina dobivali su državno priznanje – orden Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski. Od prošle godine za to dobivaju komad kartona u obliku priznanja, što je za mnoge od njih postalo demotivirajuće, jer pokazuje kako se njihova humana misija ustvari ne cijeni – kazao je Vidotto.