Brendiranje prometnica

Dajmo ime riječkoj autocesti – Fiumanka, Goranka ili Primorka?

Alenka Juričić Bukarica

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Do 2. travnja građani mogu glasati za predložena imena autoceste A6 od Bosiljeva do Rijeke, a od 3. do 23. travnja i za autocestu A7 od Rupe do Rijeke. Izglasane prijedloge HNS će poslati Upravi ARZ-a koja donosi konačnu odluku



RIJEKA » Fiumanka, Goranka i Primorka, potencijalna su imena autoceste A6 od Bosiljeva do Rijeke, a Primorka, Kvarnerina i Fiumanka za autocestu A7 Rupa – Rijeka. Istaknuli su to Đanino Sučić, potpredsjednik Županijskog odbora HNS-a PGŽ-a, i Žarko Stilin, član predsjedništva ŽO HNS-a, jučer na presici s temom »Brendiranje prometne infrastrukture u svrhu turizma«.


Tom je prilikom Sučić kazao kako je HNS Primorsko-goranske županije pokrenuo inicijativu za davanje imena autocestama koje prolaze kroz PGŽ kako bi se županiju još bolje promoviralo kao turističko, kulturno, povijesno, ali i prometno središte. Ceste su dobivale imena kroz povijest, a mnoge poput Dalmatine ili Slavonike, dobivaju imena i danas.


   – Zbog toga smo se odlučili da od 3. ožujka do 2. travnja na društvenim mrežama i portalima građani mogu glasati za predložena imena autoceste A6. Također od 3. do 23. travnja će isto putem društvenih mreža i portala moći izabrati ime za autocestu A7. Naravno, građani mogu predložiti i drugačiji naziv, kazao je Sučić dodajući kako je za A6 na početku vodio naziv Fiumanka, no trenutno je više glasova skupila Goranka.




   Stilin je, pak, dodao kako će se, nakon što se izabere ime za autoceste, naći i ime za Zračnu luku Rijeka. Tako će se od 24. travnja do 14. svibnja birati između imena Fiorello La Guardia, Fran Krsto Frankopan i Andrija Ljudevit Adamić.


   – Osim na društvenim mrežama i portalima, u Novom listu će se objaviti kupon za glasanje. Glasovi će se moći poslati u ured primorsko-goranskog HNS-a kako bi komisija sastavljena od članova predsjedništva HNS-a županije, izabrala ime. Taj ćemo prijedlog potom predložiti upravi Zračne luke, kazao je Stilin. Isto će biti i s prijedlozima imena za autoceste koji će se na kraju poslati upravi tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb na razmatranje.


   – Uprave na kraju donose konačnu odluku. Inače, makar neki rekli da se bavimo marginalnim stvarima, u turizmu treba voditi računa o svim detaljima. Tako je ideja da nova imena budu postavljena na smeđu turističku signalizaciju, zaključio je Sučić.