Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Politički rašomon

DRAMA U GRADSKOM VIJEĆU Raspravi se ne nazire kraja: Gradski vijećnici ugrozili europski projekt, ali i proračun Grada Rijeke

Foto I. Tomić
Foto I. Tomić
Autor:
Objavljeno: 11. srpanj 2019. u 22:30 2019-07-11T22:30:00+02:00

RIJEKA - Oko 21 sat u Gradsku vijećnicu su došli svi gradski vijećnici nakon što se oko 14 sati otvorila rasprava o kreditnom zaduženju od 44 milijuna kuna. Konstelacija je bila takva da je 18 vijećnika za kredit, a 18 glasova protiv, u ovih 18 protiv su i tri vijećnika Liste za Rijeku, što znači da prijedlog gradonačelnika Vojka Obersnela nije prošao. Riječki gradonačelnik je prije glasovanja objasnio što to konkretno znači.

- Za taj projekt smo dobili 69 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava. Neprihvaćanje odluke znači, budući da je projekt integralan i znači uređenje i Šećerane i Galeba, da ćemo morati vratiti oko 14 milijuna kuna povučenih sredstava i još platiti penale do 20 posto vrijednosti investicije. Ostatak novca od 55 milijuna kuna nećemo ni povući. U cijeloj priči Galeb nećemo obnoviti i možemo ga, kako bi volio Josip Kukuljan, potopiti, a neizvjestan je i dovršetak uređenja Šećerane, iako je do sada odrađeno 50 posto posla. Mi u proračunu moramo osigurati za dovršetak Šećerane oko 25 milijuna kuna koje nemamo. To znači da odmah moramo ići u rebalans proračuna za taj iznos i još za 14 milijuna kuna koje moramo vratiti. Dolazimo do iznosa koliko iznosi kredit, pojasnio je Obersnel..

Nakon što je gradonačelnik Vojko Obersnel iznio prijedlog o novom kreditu od 44 milijuna kuna za realizaciju europskih projekata obnove Palače Šećerane i motornog broda Galeb nastao je višesatni politički rašomon u kojemu je gotovo svaki od vijećnika odlučio uhvatiti svojih pet minuta javne slave. Broj replika i istupa bio je ravan broju tih istupa kao kada se raspravlja o prihvaćanju proračuna kao temeljnog gradskog dokumenta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.