Plemeniti ljudi

”DONDOLAŠI ZA NAŠI” Grobnički dondolaši izdali humanitarni kalendar

Sanja Gašpert

Prodajom kalendara prikupit će se novčana sredstva koja će biti proslijeđena onima kojima je to najpotrebnije. Pojedince ili obitelji izabrat će općine Čavle i Jelenje



ČAVLE/JELENJE Dizanjem i prvom zvonjavom velikog stiliziranog željeznog zvona u dvorištu kuće pokojnog Ivana Raka u Cipici na Cerniku, tradicionalno na blagdan Sveta tri kralja Grobnički dondolaši otvorili su ovogodišnja maškarana događanja na području Grobnišćine. Kako su Dondolaši poznati i po humanosti, pa tako svake godine na riječkom Korzu njihovi mlađi članovi – Mići dondolaši prodaju plišane igračke u humanitarne svrhe, a veliki sudjeluju u humanitarnom kuhanju palente kompirice zajedno s Udrugom Palentar, na Cerniku je prigodom dizanja zvona predstavljen ovogodišnji kalendar s humanitarnim predznakom.


Tiraža 700 komada


Grobnički dondolaši svake godine izdaju kalendar, međutim, ovogodišnji je izdan s humanitarnom namjenom jer će prikupljena sredstva biti darivana obiteljima u potrebi s područja Čavala i Jelenja. U dogovoru s općinama Čavle i Jelenje, sva novac od prodaje kalendara usmjerit će se prema obiteljima ili pojedincima kojima je pomoć nužna. Motivi kalendara, nazvanog »Dondolaši za naši«, su grobničke ljepote i Grobnički dondolaši. Tiraža kalendara je 700 komada, a njegova je cijena 50 kuna po komadu.


Fotografije su snimali Aleksandar Tomulić, Alen Kregar, Dejan Ban i Roni Brmalj, koji su se svi odrekli honorara u korist humanitarne svrhe. Veliku pomoć u izdavanju kalendara, napravljenom po uzoru na kalendar Riječki dečki, dala je Libra, na čelu s Dunjom Pavešić i Robertom Vrkićem koji su dali svoje savjete u izradi kalendara, kao i digitalnoj obradi, a podršku i pomoć pružili su i općine Čavle i Jelenje, Adriatic Gate i Minerali IGM d.o.o. Dvanaest mjeseci kalendara »Dondolaši za naši« krase dondolaši Danijel Fućak, Mladen i Sanjin Čargonja, Roko Stojkaj, Filip Šestan, Vlado Ban, Sanjin Čargonja, Marko Stipić, Silvano Klić, Danijel Juretić, Branko Miculinić, Darian Petrović i Dino Perić. Kalendar »Dondolaši za naši« tiskan je na inicijativu predsjednika Grobničkih dondolaša Frenkija Fućka.





U sklopu maškaranih događanja na Grobnišćini, i ove će godine biti održan Maškarani Platak, najavljen za 26. siječnja. Maškarani Platak manifestacija je poznata po dobroj zabavi i neformalnom maškaranom druženju. Posebnost ove omiljene fešte upravo je lokacija na kojoj se sve odvija – Platak pod snijegom. Sudionici svake godine iznenade svojim predstavljanjem, maskama i načinom spusta niz snježni brežuljak na Platku. Spust se odvija ispod Velikog doma, a krilatica Maškaranog Platka je »ki kako umi i more«. Tu se ne mjeri brzina, najvažnije je stići do kraja i ostaviti dobar umjetnički dojam na ocjenjivački žiri. Svake godine pregršt je maštovitih maski kao i njihovih alegorijskih kola, koja nije lako dovesti na Platak po ne baš idealnom vremenu. No, maškare uvijek iznova dokazuju kako ih ništa ne može spriječiti u ludovanju i zabavi.



– Osim promicanja običaja svoga kraja u domovini i inozemstvu, dondolaši su se odlučili istaknuti i humanitarnim radom. Do sada su sudjelovali u mnogim humanitarnim akcijama, a neke su sami osmislili i pokrenuli. S tim ciljem pokrenuta je i ideja o ovom kalendaru. Inspiraciju sam pronašao u Udruzi Riječki dečki, a uz nesebičnu pomoć Dunje Pavešić i Roberta Vrkića iz agencije Libra, sponzora, fotografa i samih dondolaša, došlo je do realizacije ovog projekta. Ostvarenje ideje o kalendaru podržali su i odobrili članovi Udruge. Uključivši se u projekt pokazali su da ispod teške opreme i strašnih maski hodaju plemeniti ljudi. Grobničani su to čije srce tuče za njihov kraj, ali i za potrebite ljude.


Za nekoga bez iskustva u »manekenskim vodama«, moramo priznati da su se dobro snašli u ovoj ulozi. Prodajom kalendara prikupit će se novčana sredstva koja će biti proslijeđena onima kojima je to najpotrebnije. Pojedince ili obitelji izabrat će naše dvije općine. Uz sponzore, doprinos su dali i fotografi koji su se odrekli honorara, a bez čije profesionalnosti i iskustva ovo ne bi bilo moguće. Vjerujemo da će građani kupnjom kalendara prepoznati plemenitost ove ideje i sami pridonijeti humanitarnoj akciji, kaže Fućak. Dodaje kako prodaja kalendara počinje danas, a kalendari će se prodavati u prostorijama Turističke zajednice Općine Čavle u Čavlima te u dogovorenom terminu i na riječkom Korzu, o čemu će javnost biti informirana naknadno. Također, svaki će dondolaš sa sobom imati određenu količinu kalendara i prodavati ga zainteresiranima.


Kalendar


Kalendar



Kalendar


Kalendar



Bogat program


Predstojeći vikend, 12. i 13. siječnja, Dondolaši kreću u tradicionalni obilazak grobničkih naselja – Čavala i Jelenja. U obahajanje čavjanskih naselja Dondolaši će krenuti u subotu, 12. siječnja, u 8.30 sati iz Čavala, kada im je u planu prevaliti dvadeset kilometara i obići sva čavjanska naselja. Iste večeri u 19 sati u centru Čavala, zajedno s Čavjanskim maškarama, Dondolaši će podignuti pusta. U nedjelju, 13. siječnja, slijedi obilazak općine Jelenje, ukupno osamnaest kilometara područja, čime nastavljaju svoju dvodnevnu »grobničku turneju«. Grobnički dondolaši kreću iz Podkilavca prema Dražicama u 10 sati, a tijekom dana, sve do 19 sati, obići će jelenjska i dio čavjanskih naselja – Dražice, Jurčevo, Podhum (pu Stipićih), Soboli, Zastenice, Grad Grobnik (jog), Kačani, Lukeži, Jelenje.


Kalendar


Kalendar



Kalendar


Kalendar



Kalendar


Kalendar



Dondolaši će sudjelovati u Halubajskom karnevalu (19. siječnja), Mići dondolaši 20. siječnja u Marčeljima, a sudjelovat će i u Dječjoj karnevalskoj povorci. Slijedi 27. siječnja gostovanje u Crikvenici, 16. veljače u Đakovu, 2. ožujka na zvončarskoj smotri u Matuljima, dan kasnije na Riječkom karnevalu te 5. ožujka završavaju maškarana događanja »obahajanjem po Čavji« i paljenjem pusta.