Riječki karneval

DOBA MAŠKARA Kratki i žestoki Riječki karneval od Antonjskog roga do Pepelnice

Sanja Gašpert

U petak, 19. siječnja, u Dvorani mladosti na Trsatu maškare će preuzeti ključeve grada i birat će se 23. Kraljica Riječkog karnevala. Kruna karnevalskih svečanosti je Međunarodna karnevalska povorka 11. veljače, dok je Dječja karnevalska povorka 27. siječnja



RIJEKA Siječanj u Rijeci spaja dvije velike manifestacije – Advent koji završava sredinom mjeseca i Riječki karneval, ove godine 35. po redu, koji, po tradiciji, počinje na Antonju. Božićno-novogodišnje ukrase na Korzu zamjenjuju karnevalske trakice koje najavljuju peto godišnjeŽdoba, mesopusno doba. Ove će godine, kako najavljuju iz riječke Turističke zajednice, Karneval biti »kratak i žestok«, trajat će manje od mjesec dana, jer ga po drevnim pravilima izračunavanja početka i kraja spada razdoblje od 17. siječnja, odnosno Antonje do 14. veljače ili Pepelnice.



U Riječkom karnevalu i ove godine sudjeluje i Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajca, koji se uključuje sa svojim predstavama – predstava za djecu i obitelj »Anche le pulci hanno la tosse / I buhe kašlju, spettacolo per bambini e famiglie« i balet »Ivica i Marica«, koji će imati svoju premijeru, baleti »Labuđe jezero« i »Macbeth«, program Zajc Stand up!, kao i edukacijski koncert maestra Igora Vlajnića »Glazbe svijeta – kultura različitosti«.



Kraljica Karnevala




Riječki karneval 2018., kao i prethodni, počinje 17. siječnja uz zvuk Antonjskog roga i podizanje pusta. Izbor Kraljice Riječkog karnevala kao i uvijek bit će uvodna manifestacija u sve maškarane ludosti koje započinju nakon svečane primopredaje ključa grada u ruke maškara, a ove je godine to 19. siječnja, u 20 sati u Dvorani mladosti na Trsatu.


Protokol nalaže da kandidatkinje dokažu cijeli niz kraljevskih kvalifikacija potrebnih za osvajanje Zlatnog plašta – karnevalski duh, poznavanje običaja te poneka plesno-pjevačka ili slična vještina, a uvijek je bitan, ako ne i presudan, koreografirani nastup s pratećom karnevalskom grupom.


Ona koja se dokaže najboljom, postat će 23. po redu Kraljica Riječkog karnevala i sljedećih će godinu dana predstavljati Riječki karneval diljem Hrvatske i inozemstva. Uz puno pjesme i plesa Izbor će završiti i službenom primopredajom ključa Grada, čime simbolično započinje skoro mjesec dana šarenog, veselog, najdražeg riječkog karnevalskog kaosa.


Subota, 27. siječnja, dan je kad će stariji stati sa strane i dopustiti najmlađima da ih poduče kako se zabavlja. Korzo će taj dan biti velika učionica na otvorenom, predmet Dječja karnevalska povorka, a učit će se pjesmi, plesu, maskiranju u tisuće likova iz mašte, začinjeno s rijekom dječje kreativnosti i veselja. Povorka kreće u 13 sati, a za vrijeme povorke na niz punkova po centru grada bit će organizirano oslikavanje lica.


Snijeg, oktani…


Sljedeći mjesec, 3. veljače u 13 sati na Gatu Karoline Riječke najavljen je Carnival Snowboard Session, ove godine jubilarni, deseti, kao međunarodno natjecanje snowboardera u gradu, jedinstveno po svojoj snježnoj stazi koja se nalazi tek nekoliko metara od mora. Carnival Snowboard Session od 2008. godine dio je Riječkog karnevala. Natjecanje zbog kojeg će uz samo more biti dovezeno više od stotinu tona snijega, u kalendaru je World Snowboard Toura i boduje se za završni poredak vozača koji se natječu unutar spomenute federacije.


Večer ranije najavljen je i 18. Oktanski bal pod maskama, tradicionalna prateća manifestacija Maškaranog auto-rallyja Pariz-Bakar, a organizator je Autoklub Rijeka. Dan kasnije (3. veljače) u 10 sati na Parizu starta Maškarani auto-rally Pariz-Bakar, tradicionalna manifestacija koja se od 1990. godine neprekidno održava u organizaciji Autokluba Rijeka, kao parodija na svjetski poznati rally Pariz-Dakar i od tada je prateća sportska manifestacija Riječkog karnevala.



Maškare na Pašcu startaju s maškaranim tancima 19. siječnja, a održavat će se svakog petka, sve dok traje ovogodišnji Riječki karneval. Dan kasnije, 20. siječnja, na prostoru Ex Port Delta kreću karnevalske zabave sa Zagrebačkom pivovarom, koje će se održavati subotom od 21 sat. Prvi koji će zagrijati maškaranu publiku bit će Jole, tjedan dana kasnije Jelena Rozga, 3. veljače najavljen Carnival DJ Session party, a 10. veljače nastupaju Night Express i grupa Vigor, dok je 11. veljače najavljena završna karnevalska zabava, nakon paljenja pusta na moru. Tradicionalni pohod Zametskih maškara i zvončara bit će 12. veljače, a pusni pohod Krimejskih feštara 13. veljače. Dan kasnije, 14. veljače, na Pepelnicu, palit će se pust na Zametu, Pehlinu i Pašcu. I ove godine bit će organizirana izložba fotografija »Nasmijana lica Riječkog karnevala«, od 15. do 22. veljače.



Kruna Karnevala


Od ostalih tradicionalnih događanja treba spomenuti izbor princa i princeze Riječkog karnevala (21. siječnja u Tower Centru Rijeka), dječje redute na Pašcu i Zametu (28. siječnja), tradicionalni karnevalski koncert Gradske glazbe Trsat (3. veljače), Maškarani Pehin (4. veljače), maškarano darivanje krvi (5. veljače), humanitarnu karnevalsku maneštru i humanitarnu maškaranu jotu (10. veljače), Maškarani maraton Radio Rijeke (10. do 12. veljače), Pidžama party (10. veljače), humanitarni karnevalski bal (10. veljače). Ove godine svečano će biti obilježeno 50 godina Zametskih zvončara, uz promociju dokumentarnog filma (9. veljače).


Međunarodna karnevalska povorka, ove godine najavljena za 11. veljače, kruna je karnevalskih svečanosti na Kvarneru, pa i šire. Natjecanje u maštovitosti, duhovitosti i originalnosti, vatromet boja i oblika, rezultira paradom stotine alegorijskih kola, tisuća maski i nemjerljivog broja gledatelja iz zemlje i inozemstva.