Kolektivni ugovor

DJEČJI VRTIĆ RIJEKA Odgajateljima 2018. plaće veće pet, a 2019. još pet posto

Ingrid Šestan Kučić

Predstavnice sindikata s riječkim gradonačelnikom  / Snimio Ivica TOMIĆ

Predstavnice sindikata s riječkim gradonačelnikom / Snimio Ivica TOMIĆ

Iduće će se godine za tu svrhu izdvojiti dva milijuna više, a 2019. godine 3,6 milijuna kuna. U dvije godine ukupna izdvajanja za dječje vrtiće porast će za pet milijuna kuna, rekao gradonačelnik Obersnel



RIJEKA  Ukupno 350 odgajatelja Dječjeg vrtića Rijeka iduću će godinu imati pet posto veću plaću, a 2019. godine plaća će im se uvećati za još pet posto – najavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel prilikom potpisivanja novog Kolektivnog ugovora s predsjednicom Sindikata obrazovanja, medija i kulture Božicom Žilić te predsjednicom Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Boženom Strugar.


Riječ je o dva sindikata koja djeluju u Dječjem vrtiću Rijeka, a povećanje plaća odgajatelja, pojasnio je Obersnel, zahtijevat će veća izdvajanja iz gradskog proračuna.


– Iduće će se godine za tu svrhu izdvojiti dva milijuna više, a 2019. godine 3,6 milijuna kuna. U dvije godine ukupna izdvajanja za dječje vrtiće porast će za pet milijuna kuna. Što se drugih prava tiče Dječji vrtić Rijeka prati sudbinu zaposlenika gradske uprave. Ako u proračunu ima sredstava za regres za godišnji odmor onda ima za sve ili nema ni za koga, kazao je gradonačelnik.




Ujedno je podsjetio da je Grad Rijeka u posljednjih pet godina napravio značaj iskorak u ulaganju u gradnju novih vrtića, a shodno tome otvorilo se i četrdesetak novih radnih mjesta pa je to najbrže rastuća djelatnost po pitanju otvaranja novih radnih mjesta.


Jučer potpisani kolektivni ugovor, prema ocjeni Žilić, dobar je temelj za nadogradnju u budućnosti. Međutim napomenula je i da novi Kolektivni ugovor, unatoč socijalnom dijalogu koji je bio na zavidnoj razini, nije sve što su sindikati htjeli postići. S tim se složila i Strugar napomenuvši da nije traženo ništa više od onoga što imaju njihovi kolege u školama.


– Zahtijevali smo samo minimum, a taj ćemo minimum doseći tek 2019. godine, upozorila je Strugar.


Ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin podsjetila je pak da je Kolektivni ugovor u toj ustanovi posljednji put potpisan prije 11 godina te je prestao važiti prije pet godine. Stoga je Guštin jučerašnje potpisivanje ugovora ocijenila velikim trenutkom, ali je ujedno pozvala sindikate da obrate pozornost na ostale zaposlenike u Dječjem vrtiću Rijeka, poput domara, kuharica i drugih djelatnika bez kojih ustanova ne može funkcionirati.