Radionice i predavanja

DJEČJI DOM ‘TIĆ’ Besplatna psihološka potpora roditeljima

Ingrid Šestan Kučić

Ravnateljica Dječjeg doma 'Tić' Tamara Žakula Desnica najavila je novi ciklus radionica za roditelje i djecu »Ja mama i tata – zajedno dva sata«, kao i novi ciklus Škole za razvedene roditelje



RIJEKA  Polazeći od ideje da svi roditelji trebaju potporu roditeljstvu te da većini roditelja u razdobljima kriza nedostaju znanje i vještine za postizanje dobrog roditeljstva Dječji dom »Tić« Rijeka, pored svoje osnovne djelatnosti, organizira i različite oblike potpore roditeljima u vidu škola za roditelje te tematskih radionica i predavanja pa je tako ravnateljica Doma Tamara Žakula Desnica na konferenciji za novinare najavila novi ciklus radionica za roditelje i djecu »Ja mama i tata – zajedno dva sata«, kao i novi ciklus Škole za razvedene roditelje.


Ciklus od pet radionica »Ja, mama i tata – zajedno dva sata« započet će 25. siječnja, a riječ je o radionicama koje su namijenjene djeci predškolskog i nižeg školskog uzrasta te njihovim roditeljima ili skrbnicima. 


– Na radionicama će se roditeljima pružiti podrška odnosno dobit će informacije, znanja i vještine koje im mogu pomoći u ispunjavanju njihove roditeljske uloge, a poseban naglasak će biti na pozitivnoj interakciji i kvalitetnom vremenu roditelja i djeteta u okviru kojeg roditelj može ispoljiti ljubav, pažnju i sigurnost koje su toliko važne za razvoj djeteta. Svaki susret će biti usmjeren na jedno od važnih područja roditeljstva, a radionice su besplatne te se u Domu »Tić« provode povremeno od 2012. godine. Pored jačanja kapaciteta roditelja radionice predstavljaju važan oblik prevencije nepoželjnih oblika ponašanja te u konačnici i prevenciju  nasilja nad djecom. Na svim radionicama sadržaji se prezentiraju kroz demonstriranje, a usvajaju kroz igru, kreativne aktivnosti i izravnu primjenu, kazala je Žakula Desnica.




Zainteresirani roditelji mogu sudjelovati u cijelom ciklusu ili samo na pojediim odabranim radionicama. Maksimalan broj sudionika je 20, a dolazak je potrebno prijaviti na telefon 215-670.


Na isti broj telefona mogu se prijaviti i roditelji zainteresirani za program Škole za razvedene roditelje, a riječ je o 23. ciklusu programa koji će započeti 20. veljače.


Radi se o programu psihološke podrške razvedenim roditeljima koji će se održati tijekom pet susreta te je namijenjen svim roditeljima koji su razvedeni ili je proces razvoda braka u tijeku.Kontinuirano se provodi već 11 godina dva puta godišnje, a cilj je olakšati djeci i roditeljima prilagodbu na nove životne okolnosti koje razvod donosi, pomoći im u smanjivanju opterećenja uvjetovanih rastavom uz jačanje roditeljske kompetencije u odgoju, a time i osjećaja zadovoljstva roditeljskom ulogom.


Za djecu sudionika Škole paralelno će se odvijati kreativne radionice, a polaznicima je ponuđena i mogućnost individualnog psihološkog savjetovanja. Sudjelovanje je za sve polaznike besplatno, a predviđeni broj polaznika je maksimalno 25 roditelja.