Akcija Knjižničarskog društva

DAJEM KNJIGU Za male pacijente na Kantridi prikupljeno petstotinjak novih knjiga

Barbara Čalušić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Akciji »Dajem knjigu« odazvali su se učenici školskih knjižnica u OŠ Kostrena, u OŠ Ivana Zajca i OŠ Jelenje Dražice, u Građevinskoj tehničkoj školi u Rijeci, te članovi ostalih knjižnica



RIJEKA Knjižničarsko društvo Rijeka u Mjesecu hrvatske knjige i povodom Dana hrvatskih knjižnica, organiziralo je akciju Dajem knjigu.


U sklopu akcije prikupljeno je petstotinjak knjiga koje su jučer uručene dječjoj bolnici na Kantridi. U ime Knjižničarskog društva Rijeka doc. dr. Harryju Nikoliću, predstojniku Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Rijeka donaciju je predala dr. sc. Korina Udina, predsjednica Knjižničarskog društva Rijeka.


– Knjižničarsko društvo Rijeka sudjeluje u kulturnom životu grada Rijeke i Primorsko-goranske županije već 65 godina. Na ovaj način čineći dobro svi mi možemo napraviti pozitivan pomak u sredini u kojoj živimo. Vjerujem da knjižnice mogu preoblikovati stvarnost na bolje i da knjiga može biti sredstvo zabave, a svakako je je izvor znanja.




Ovom akcijom željeli smo stvoriti kvalitetno i zabavno okruženje za naše male građane u manje lijepim životnim trenutcima, ali i pridonijeti Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja te potaknuti čitanje iz zabave. Nama knjižničarima knjige nisu hrana već poslastica, kako to kaže Tin Ujević. Željeli smo tu poslasticu podijeliti s mališanima koji borave u dječjoj bolnici Kantrida, kazala je Udina.


Akciji »Dajem knjigu« odazvali su se učenici školskih knjižnica u OŠ Kostrena, u OŠ Ivana Zajca i OŠ Jelenje Dražice, u Građevinskoj tehničkoj školi u Rijeci, te članovi ostalih knjižnica. Tako su u akciji sudjelovale Sveučilišna knjižnica Rijeka, Gradska knjižnica Bakar i knjižnica Teološkog fakulteta u Rijeci.


U ime učenika OŠ Kostrena koji su u školskoj knjižnici s učiteljima i roditeljima prikupil najviše knjiga i slikovnica, njih oko dvije stotine, bila je predsjednica Učeničkog vijeća Vita Biondić kao i dvije učenice iz OŠ Ivana Zajca, predstavnice grupe od 17 učenika petih razreda obuhvaćenih edukacijom građanskog odgoja kojima je ovo bila prva akcija građanske inicijative.