Slavljenici

Čuvari tradicijske glazbe: Mješoviti pjevački zbor Ronjgi proslavio pet godina

Andrej Petrak

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Slavljenicima su se pridružili i gosti, prijatelji zbora: Mješoviti pjevački zbor KUD-a Halubjan, Viškovo pod vodstvom dirigenta Zorana Badjuka te ženski pjevački zbor Marinići i Korezin, Čavle pod vodstvom dirigenta Mladena Žmaka



VIŠKOVO Mješoviti pjevački zbor Ronjgi, najmlađa katedra Ustanove Ivan Matetić Ronjgov, proslavio je pet godina uspješnog djelovanja svečanim koncertom u restoranu Ronjgi. Slavljenicima su se pridružili i gosti, prijatelji zbora: Mješoviti pjevački zbor KUD Halubjan, Viškovo pod vodstvom dirigenta Zorana Badjuka te ženski pjevački zbor Marinići i Korezin, Čavle pod vodstvom dirigenta Mladena Žmaka.


Mješoviti pjevački zbor Ronjgi počeo je s djelovanjem 12. rujna 2011. godine, kada se desetak već iskusnih pjevača, zaljubljenika u glazbu, okupljenih oko maestra Darka Čargonje koji je ujedno i ravnatelj Ustanove Ivan Matetić Ronjgov, sastalo u Ronjgima s inicijativom osnivanja novog zbora u okviru Ustanove.


Grupa okupljenih pjevača toga je dana, nakon održanoga radnog sastanka, spontano odradila i svoju prvu pjevačku probu. Prva pjesma novoosnovanog zbora koja se zaorila u prostorijama Spomen-doma rodne kuće Ivana Matetića Ronjgova bila je upravo Matetićeva istarska narodna himna »Draga nam je zemlja«. Tom svečanom i znakovitom Matetićevom pjesmom, započela je priča zbora Ronjgi koja traje već petu godinu.




– Koncertom u Spomen-domu Ronjgi, MPZ Ronjgi obilježava ne samo svoj rođendan, već i potvrđuje da se kontinuiranim radom, ljubavlju prema glazbi i lokalnom identitetu može ostaviti trag i postići kvaliteta u glazbenom izričaju – izjavio je maestro Darko Čargonja.


Osnivanje Mješovitoga pjevačkog zbora Ronjgi i njegovo djelovanje potaknuto je željom za očuvanjem i promicanjem tradicijske glazbe našega zavičaja koja je temeljena na istarsko-primorskom melosu. Cilj djelovanja zbora je njegovanje i popularizacija narodne glazbe našega kraja, razvijanje svijesti o vrijednosti lokalnoga glazbenog izričaja kao i promocija djela istarskih i primorskih skladatelja.


Zboru, ubrzo nakon osnivanja, počinju pristupati novi pjevači, tako da danas u njemu sudjeluje više od trideset članova. Zbor djeluje u prostorijama Spomen-doma Ronjgi, gdje se dva puta tjedno održavaju probe pod stručnim vodstvom maestra Darka Čargonje. Od 2011. do 2016. godine MPZ Ronjgi održao je više od sedamdeset nastupa u domovini: u Zagrebu, Dubrovniku, Šibeniku, Murteru, Poreču, Puli, Rovinju, Rijeci, Opatiji, Viškovu, Dobrinju, Ravnoj Gori, Fužinama, Grižanama, Zagonu, Praputnjaku, Omišlju, Grobniku i drugim mjestima.


Zabilježeno je i više inozemnih nastupa, uključujući u Slovačkoj, Austriji i Poljskoj. Od brojnih nastupa posebno treba izdvojiti redovne nastupe na manifestacijama: Matetićevi dani, Kanat pul Ronjgi, Mantinjada Zagrebu, Naš kanat je lip u Poreču te Brajšinim danima u Puli. Potvrdu kvalitetnoga i kontinuiranoga rada zbor dobiva 2014. godine na natjecanju zborova u Šibeniku, gdje je osvojio srebrnu nagradu, a 2016. godine radi se i pomak dalje te zbor na navedenom natjecanju osvaja zlatnu nagradu u kategoriji folklorne nacionalne glazbe.