Ili unajmi ležaljku ili "briši"

Čuvari riječke plaže Ploče tjeraju »kupače s ručnikom«, a sat vremena igre na dječjem igralištu stoji 20 kuna

Ljiljana Hlača

Dok se kupači tuže da ih koncesionar tjera ako ne unajme ležaljke, iz Hemingwaya poručuju da je više od 70 posto plaže slobodno za »kupače s ručnikom« te da žele uz dodatne sadržaje i kvalitetu doći do kvalitetnije klijentele



RIJEKA Da koncesija plaže Ploče u čije je uređenje Grad Rijeka uložio oko 14 milijuna kuna ima svoju cijenu – na svojoj koži osjetila je Marijana Levas Tomić, koja se redovito dolazi kupati ispod bazena na Kantridi, a koja je željela ukazati na novi »plažni« tretman.


Prema njenim riječima, čuvari koncesionara plaže, tvrtke Hemingway bar, pod prijetnjom policije tjeraju kupače koji dolaze na ovo kupalište s ručnikom i nemaju namjeru (ili jednostavno ne žele) unajmiti ponuđene ležaljke. 


  – I dok obično građani starije dobi koji dolaze s unucima odmah napuštaju Ploče, ja ostajem i prkosim jer smatram da me nitko nema pravo tjerati ili, još gore, ucjenjivati ležaljkama. Bez obzira što je navedeno mjesto pod koncesijom, ono je ujedno i pomorsko dobro. Svatko ima pravo doći s ručnikom i uživati u moru, smatra naša sugovornica. 



One malene zasigurno je iznenadio natpis na igralištu plaže Ploče gdje stoji »Dječje igralište koristite na vlastitu odgovornost. Cijena 20 kuna/sat«.   – Naime, riječ je zapravo o zoni dječjeg igrališta koje je ograđeno tzv. bannerima. Dječja zona opremljena je trampolinom, gumenim gradom i gumenom penjalicom, te taj prostor nadzire naš djelatnik. Cijena za sat vremena korištenja je 20 kuna, dok se na drugim mjestima isti ti sadržaji za istu cijenu mogu koristiti svega 20 minuta, komentira koncesionar.


 Preblizu moru


– Da je velika potražnja za ležaljkama, još bih rekla. Ali one su uglavnom ujutro – kada ja dolazim na kupanje – prazne. Stoga nema govora da nekome smetam, nastavlja naša sugovornica koja je – kada joj se dogodio »bliski susret« s čuvarom plaže – svoj ručnik smjestila do prvog reda ležaljki, koji se tom prilikom nije nalazio pet metara od obale, kao što po ugovoru o koncesiji treba biti. Fotografije našega fotoreportera snimljene dan poslije navedenog događaja pokazuju da je prvi red opreme bio postavljen oko metar i pol, najviše dva metra od obale. 


  Inače, po novim odredbama Grada, Hemingway ima dozvolu postaviti ukupno stotinu ležaljki na ovu plažu, raspoređenih u dva reda, što zauzima oko 30 posto kupališta. Prošle godine koncesionar je imao dozvolu za 50 ležaljki i one su se nalazile na lijevoj strani kupališta, na tzv. nasipu. Zbog otežanog ulaska u more na tom dijelu, ležaljke su uglavnom bile neiskorištene. 



Odjel gradske uprave za komunalni sustav u čijem sastavu djeluje i Direkcija za komunalno redarstvo, nema saznanja da se čuvarska služba prema kupačima plaže Ploče ponaša na spomenuti način. – Dosad se nitko od građana nije obratio komunalnom redarstvu s takvom prijavom. Komunalni redari Grada Rijeke redovito obilaze plažu Ploče i ukoliko primijete ponašanje koje se opisuje, svakako će reagirati, kratki je komentar Grada.



Ćevapi između ležaljki


Upitali smo za komentar i tvrtku Hemingway bar koja će Pločama upravljati narednih pet godina te je za ovu godinu već uplatila svoju koncesiju. U odgovoru ne dematiraju navedenu situaciju, već tvrde:  

 – Imali smo puno pritužbi naših gostiju koji iznajme i plate ležaljku, a onda im se do njih smjeste gosti sa i bez ručnika, koji zatim naručuju hranu putem dostave iz drugih raznih catering objekata. Riječ je pizzama, ćevapama, ali i sendvičima iz marketa. Tako smo za postavu ležaljki, odredili jedan prostor na plaži i obuhvatili ih sve u jednu zonu, odgovara koncesionar, dalje ističući: – Napominjemo da je više od 70 posto plaže slobodno za kupače sa ili bez ručnika. Zaista činimo sve u cilju poboljšanja kvalitete poslovanja na plaži i svjesni smo da za neke stvari treba vremena, te ovdje molimo i medije za malu pomoć, jer nije baš sve tako negativno. Nastojimo uz dodatne sadržaje i kvalitetno održavanje doći do kvalitetnije klijentele, a time i olakšati plaćanje koncesijske naknade njenom davatelju – Gradu Rijeci. Na plaži zapošljavamo 25 djelatnika, što nije mali broj s obzirom na sveopću nezaposlenost, zaključuje koncesionar.