Mića slikarska delavnica

Čudesni svijet malih kastavskih umjetnika

Andrej Petrak

Mića slikarska delavnica održava se u Kastvu od 2003. godine / Snimio Marin ANIČIĆ

Mića slikarska delavnica održava se u Kastvu od 2003. godine / Snimio Marin ANIČIĆ

Mali umjetnici tehnikom po izboru stvarali su crteže i slikarije gradskih motiva, Brojni drugi mališani uživali su u gumenom gradu na Fortici, a održavale su se i brojne kreativne radionice pod vodstvom odgajateljica Dječjeg vrtića Vladimira Nazora Kastav i brojnih volontera



KASTAV Ulice i trgovi povijesne kastavske gradske jezgre danas su bili mjestom dječjeg stvaralaštva na još jednom izdanju tradicionalne manifestacije Dječji dan Grada Kastva.


Proslava Dana Grada Kastva obogaćena je ovim događanjem još 2007. godine s ciljem da se djeci raznih uzrasta i sklonosti ponudi cjelodnevni program bogat raznovrsnim kreativnim radionicama i sadržajima.


Središnje događanje Dječjeg dana, u organizaciji Društva Naša djeca Kastav, svakako je Mića slikarska delavnica, koja se redovito održava još od 2003. godine, okupljajući sad već generacije djece vrtićke i školske dobi, koja u inspirativnom ambijentu starih kastavskih ulica i trgova slikaju svoj Kastav i njegove poznate i manje poznate vedute.




Mali umjetnici tehnikom po izboru stvarali su crteže i slikarije gradskih motiva. Gradska loža posebno je inspirativna za Emu Zaninović, koja Miću slikarsku delavnicu ne propušta već godinama. Dosad je ondje ostvarila i zavidne uspjehe, osvojila je već dva prva mjesta, jedno drugo i jedno treće mjesto.



– Sljedeće godine već ću prerasti Miću slikarsku delavnicu i rado bih se po prvi put prijavila na Velu slikarsku delavnicu. Crtam i slikam još od malih nogu, a želja mi je nastaviti se baviti umjetnošću pa sam upravo bila na prijemnom ispitu za upis u Školu za primijenjenu umjetnost u Rijeci, objasnila je Ema Zaninović.


Mala Ana Čargonja na Miću delavnicu došla je u društvu cijele obitelji, a najradije se bavi oblikovanjem gline i plastelina.


– Izradila sam škampa, robota, cijelo tijesto sam razvukla, dok je seka napravila srce i jednoroga. Svašta još planiram oblikovati, rekla je Ana Čargonja.


Brojni drugi mališani uživali su na Fortici, gdje je za njih postavljen gumeni grad, a tijekom dana održavale su se brojne kreativne radionice pod vodstvom odgajateljica Dječjeg vrtića Vladimir Nazor Kastav i brojnih volontera.


Našlo se tu za svakog ponešto, a dvogodišnji Luka Maričić bio je posebno zadovoljan što je uz stručnu pomoć voditeljice uspio napuhati svoj balon.


– Naučio je kako se balon napuše uz pomoć octa i sode bikarbone. Postao je pravi mali fizičar već sa dvije godine, objasnila je Lukina mama Petra Maričić.



Na Fortici je bilo moguće razgledati i ogrlice Mirte Rubeše, izrađene od potpuno recikliranih materijala.


– Mirtinu ogrlicu može „zaraditi” i onaj tko očisti stare stvari iz svog ormara. Stare pidžame, spavaćice i isprane majice omiljena su mi sirovina. U ogrlice pletem ljubav prema prirodi, čovjeku i svoju kreativnost, a ujedno zatvaram krug reciklaže, jer mi sve više ljudi ustupa sirovine umjesto da ih nepovratno bace u smeće, objašnjava Mirta Rubeša.


Društvo Naša djeca Kastav za Dječji dan priredilo je i predstavu za djecu „Palačinka mog života”, a manifestaciju su svojim nastupom uveličale mažoretkinje i navijačice DND Kastav.


U crkvi Sv. Jelene Križarice održana je misa za mlade. Pokrovitelji Dječjeg dana su Turistička zajednica i Grad Kastav. U okviru proslave Dana Grada Kastva mjesni odbori organizirali su sportsko obiteljsko popodne, s igrama za djecu i odrasle, što su se održavale na igralištima diljem grada.