Bez suglasnosti

Crveno svjetlo: Viškovljani ne žele plaćati smeće po istoj cijeni kao Riječani

Andrej Petrak



VIŠKOVO Općina Viškovo nije dala suglasnost Komunalnom društvu Čistoća Rijeka za drastično povećanje cijene usluge zbrinjavanja komunalnog otpada za 108 posto od 1. rujna, koje je zabrinulo i same mještane.


– Pregledom strukture nove cijene uočeno je da nije izvršena detaljna analiza i nisu uzete u obzir specifičnosti za svaku jedinicu lokalne samouprave u kojoj se obavlja djelatnost sakupljanja, prijevoza i zbrinjavanja otpada posebno te je cijena usluge jednaka za sve općine i gradove što ne smatramo ispravnim, naglasila je općinska načelnica Sanja Udović.


Općina Viškovo stoga je Čistoći poslala dopis, u kojem su dane primjedbe na način izračuna nove cijene te se traži provedba detaljne analize cijene za područje Viškova. Prva primjedba odnosi se na činjenicu da su u strukturu cijene javne usluge gospodarenja komunalnim otpadom, između ostalog, uključeni i troškovi prijevoza otpada čiji udio u ukupnoj cijeni iznosi čak 37,32 posto. S obzirom na najmanju udaljenost do ŽCGO-a Marišćina, koji se nalazi u Viškovu, te posljedično i najmanje operativne troškove prikupljanja, prijevoza i predaje otpada, mišljenje je Općine Viškovo da bi se cijena zbrinjavanja otpada koja se odnosi na subjekte s području Viškova trebala u tom smislu korigirati, odnosno isto uvažiti u predloženoj cijeni. Također, troškovi rada reciklažnih i mobilnih reciklažnih dvorišta u ukupnoj cijeni sudjeluju sa udjelom od 6,09 postom čime se financiraju dva mobilna i dva fiksna reciklažna dvorišta u Gradu Rijeci.



Načelnica Sanja Udović najavljuje da će KD Viškovo uskoro preuzeti poslove zbrinjavanja otpada na svom području.– Sukladno Studiji o osnivanju Komunalnog društva Viškovo u narednom razdoblju predviđeno je i preuzimanje dijela obveze usluge zbrinjavanja komunalnog otpada te se tako u sljedećoj godini planira izrada studije kojom će se definirati način i dinamika preuzimanja te djelatnosti od KD-a Čistoća. U konačnici, to će Općini Viškovo omogućiti samostalno prikupljanje i optimalno gospodarenje otpadom te najekonomičniji sustav za mještane Viškova, najavljuje Udović.


– U Općini Viškovo u travnju ove godine započelo je s radom reciklažno dvorište, čiju smo izgradnju sami financirali iz vlastitih i sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Dvorištem upravlja Komunalno društvo Viškovo d.o.o., koje je u vlasništvu Općine Viškovo, a između ostalog financira se i iz kapitalne pomoći Općine. Budući da mi iz vlastitih sredstava financiramo rad reciklažnog dvorišta na našem području, mišljenja smo da bi cijena za Općinu Viškovo trebala biti niža za taj udio, pojasnila je načelnica Udović.Općina Viškovo dala je primjedbu i na faktor koji nije uzet u obzir prilikom izračuna cijene za mještane i gospodarstvenike s područja Viškova, a odnosi se na činjenicu da je Viškovo jedinica lokalne samouprave na čijem se području već desetljećima zbrinjava otpad za cijelu Primorsko-goransku županiju, čime Općina i njezini mještani trpe određenu štetu.

– Prometno opterećenje vozila koja svakodnevno prevoze otpad negativno utječe na prometnu infrastrukturu te svakako ne doprinosi kvaliteti života mještana, a niti imidžu Općine u javnosti. Naime, u Viškovu se niz godina nalazilo odlagalište otpada Viševac koje je sada sanirano te navedenim, kao i Fazom 0-1 u sklopu ŽCGO-a Marišćina u kojoj se nalaze kazete sa uskladištenim otpadom, još uvijek upravlja KD Čistoća, napominju u Općini Viškovo


Iz Općine se pitaju na koji način se planira financirati okončanje radova na sanaciji Faze 0-1 u sklopu ŽCGO-a Marišćina, što je obveza KD-a Čistoća prema izdanim dozvolama. U postojećoj strukturi cijene gospodarenja komunalnim otpadom, udio troškova sanacije odlagališta otpadom, za sanaciju odlagališta Viševac, iznosio je 8,64 posto, dok isti trošak nije uzet u obzir kod izračuna nove cijene. Zadnja primjedba dana je na dvostruku naplatu troškova prijevoza i obrade glomaznog otpada koji se odnose na pripadajuće troškove zaposlenika, energenata, ostalih materijalnih, nematerijalnih i internih troškova. Navedene troškove za odvoz glomaznog otpada grajferom, koji je besplatan za sve mještane Viškova, Općina plaća u sklopu Ugovora o održavanju javno prometnih površina te je mišljenje da navedeno mještani ne bi trebali plaćati još jednom kroz cijenu usluge gospodarenja komunalnim otpadom.